12 maj 2009

Nu finns vänsterlistan.se


I söndags satt jag och retade upp mig på en uselt researchad artikel i DN som fick det att låta som om vänsterpartiet nästan inte gör någonting på nätet i valet, detta samtidigt som många av partiets medlemmar och kandidater skriver frekvent och bra om politiska substansfrågor (till skillnad från vissa andra).

Bloggvänstern som samlar över 200 vänsterpartistbloggar med över 30 000 indexerade inlägg är en bra ingång för att se vad vänsterpartister skriver om EU-valet och annan politik, men samtidigt fanns det en viss poäng i DN-artikeln, det är svårt att få en överblick över just vad folk på vår EU-lista utanför de översta tre namnen tycker och gör i valet.

Därför tillkom igår den nya sidan: www.vansterlistan.se.

Syftet med sidan är att aggregera/samla alla inlägg från vänsterpartiets EU-kandidater, alltså de som står på valsedeln, på ett ställe. Vill man sedan visa inläggen från listkandidaterna på sin egen blogg/hemsida kan man använda widgeten som finns på sidan. Den ser i nuläget ut såhär:Widgeten ska få lite fler justerbara variabler framöver (om jag får tid över mellan andra valaktiviteter). I nuläget kan man sätta önskad bredd, se mer om det på widgetsidan. Se gärna till att den får lite spridning genom att stoppa in den på din egen blogg om du stöttar vänsterpartiet i EU-valet och vill ge listkandidaterna en chans att nå ut lite bättre.

Vilket innehåll finns då på själva sidan vänsterlistan.se? I nuläget scannar jag bara av kandidaternas bloggar (vilka källor som bevakas kan man se här), men man kan även ”pinga” in artiklar publicerade av listkandidater på andra håll genom tipssidan. Jag modererar allt innehåll för att se till att allt material har koppling till EU-valet och EU-frågor.

Jag har som sagt prioriterat att aggregera blogginlägg och artiklar framför twitter och andra mikrobloggskanaler som jag tycker är mindre intressanta för det här ändamålet (vill försöka samla det lite längre materialet som handlar mer om vänsterns politik och mindre om att folk är påväg med pendeltåget till debatter etc). Kanske tillkommer det en mikrobloggsaggregering också. Återigen, i mån av tid.

Däremot har vänsterlistan fått en egen twitterkanal med alla inlägg här och ett RSS-flöde för den som vill aggregera materialet utan att använda widgeten.

Tips på hur det hela kan utvecklas och förbättras mottages tacksamt. Observera avslutningsvis att detta är en inofficiell tjänst.

Inga kommentarer: