27 juli 2006

Åter från byggveckan


Samtidigt som helvetet brakat loss i mellanöstern har jag den gångna veckan varit lyckligt instängd med Byggbrigaden på Sävsjö Skyttecenter. Det fanns inte så mycket att göra åt den saken, veckan var planerad sedan länge, och förresten gör Israel alltid sjuka saker.

Hur som helst, vi byggde två hus. Det var fantastiskt jävla tokroligt för att uttrycka det så sansat och belevat jag kan. Och lärorikt. Nu vet vi hur man gör. Nu vet vi att vi kan själva. Nu vet vi att det går att göra det. Och nästa gång då gör vi det ännu större, ännu fler. Men fortfarande med samma grundtanke: Alla kan bygga, alla är arkitekter, alla skall vara med när samhället byggs. Vi överlämnar inte den uppgiften till vinstdrivande bostadsföretag och byggbranschens "experter".

Organisationen fick dessutom den start vi hoppats på. Många entusiastiska deltagare som nu vill vara med och bygga upp riksorganisationen. I väldigt skiftande åldrar, utifrån väldigt olika utgångspunkter, på olika håll i landet, vilket är både en tillgång och en utmaning. Skutan är sjösatt och nu vidtar det verkliga organisationsbygget.

Läs den första rapporten från byggveckan här. Fler utvärderingar och många fler bilder är på gång.

Som koppling till det eskalerande vansinnet gav för övrigt Anders Gustavsson en bra bakgrundsbeskrivning vid byggveckan, då han föreläste, med stöd av flygbilder och egna foton talade om bosättningspolitiken. Allt blev mycket klarare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande idé! Att kunna bygga sitt eget hus... finns liknande verksamhet för oss 36-åringar månne?

Erik Berg sa...

Vi har medlemmar födda på fyrtio- och femtiotalet, så visst :-) det var inriktat på ungdomar den här gången, men kommer bli gemensamma verksamheter för alla åldrar framöver.

/Erik