26 september 2006

Demokratisk undervegetation

Det finns något rörande och mjukt, men även lätt störande och sjukt, över floran av handskrivna röster i valet. Olika grad av seriositet, olika former av mild eller ursinnig protest eller bara ren dumhet. Allihop lika utsiktslösa att förändra något. Alla räknas. Kanske är det ytterst behovet av att synas i statistiken som driver en del människor till vallokalen för att rösta på enpersonslistor som Intellektuella Hårdrockare, Bassängparti eller Batmanpartiet. Här finns de väljare som verkligen får se SIN röst räknad i statistiken. Deniz Hellberg partiet fick en röst. Var det möjligen Deniz Hellberg själv som lade den? Ja Deniz Hellberg du finns. Du har rätt att rösta du också, den rätten har andra slagits för att du skall ha.

Några försökte rösta på Alliansen. Bra tänkt, men majoritetsvalssystemet är inte infört ännu. Försök igen nästa val.

Någon försökte etablera Bergums rättigheter på riksplanet med en röst på Bergums väl. Feministiskt Alternativ har tagit upp kampen med Feministiskt Intiativ.

Kalle Anka-partiet hör som vanligt till småttingarnas vinnare, dessvärre sorterar de stelbenta byråkraterna på valmyndigheten röster som avgivits med olika stavning och olika mängd versaler i olika poster. Alltså finns Kalle Anka partiet, Kalle Anka, KALLE ANKA PARTIET och Kalle Anka Partiet med flera alla räknade som unika partier. Någon dåre har röstat på Karlle Anka-Partiet. Stavningen kanske skall räknas som en protest mot det alltmer förstelnade Kalle Anka partiet?

Samma öde har drabbat Rixpartiet som fått konkurrens av Rix Partiet, RIX PARTIET och RIX-partiet. En samordnad informationskampanj om korrekt stavning av partinamnet kan inför nästa val öka röstetalet med upp till hundra procent. Alltså ungefär 10 röster. Det slår Ny Demokrati som fick 2 röster i årets val. Det är väl Bert och Ian som håller ut.

I sveriges rika flora av partier i riksdagsvalet finnes bland annat, en personlig topplista:
Biffpartiet
Kungen
Ett parti pilsner
Jesus
Det kvinnliga höftpartiet, KHP
Den osynlige anden
Elöverkänsligas Förbund
En blank stol Jimbo partiet
Folkets V8 Parti
GAIS
IB/säporegistrerades Parti
Kattpartiet Sippa
Kommunska partiet
Liberala Kalle Anka Partiet
LSD-partiet
Mormor och Morfar Partiet
Nöjespartiet
Partiet för främjandet av OEM
Partiet för idioter
Renhåriga käbbelfria partiet
Sahara partiet
Scooby Doo
Septemberlistan
Socialpartiet
Är skönt att förlisa-partiet
VERKLIGHETSFRÄMMANDE-OMDÖMESLÖSHETS-LÅG MORAL-"TIME OUT"-PAMP- OCH POLITIKERFÖRAKTSPARTIET
Toknazism hela dan – partiet
Teleupproret
Ö-rock-partiet
Min personliga favorit:
Stenpartiet1

Inga kommentarer: