18 januari 2007

Farlig forskning

Arbetslivsinstitutet läggs som bekant ned, det har nya framtidsinriktade regeringen bestämt, eftersom institutet är en del av den onödiga byråkratin och ägnar sig åt "ideologiproduktion".

Linköpingsforskaren Ulf Sandström har utifrån ämnesord i instutets publikationer gjort en visualisering (bild ovan) med CiteSpace och fram träder bilden av den politiskt farliga forskningens järnaxel: ergonomi, epidemiologi, smärta, kön och allergier.

Torbjörn Björlund (v), sammanfattade i riksdagsdebatten om ALI:s nedläggning den 20 december den misstanke som smyger sig på:
"Det görs kraftiga neddragningar i regeringens budget just på arbetsmiljöarbetet. 30% dras ned på Arbetsmiljöverket, och Arbetslivsinstitutet läggs ned. Det är ett antal hundra miljoner som man ska spara på det. [...] Jag tycker inte att man behöver vara speciellt konspiratoriskt lagd för att misstänka att det finns ett annat syfte bakom nedläggningen. Med den politik som regeringen nu för kommer problemen med arbetsmiljöer att öka. Det är ganska säkert att det kommer att bli problem. Eftersom man inte vill ha genomlysning, inte vill ha en regional skyddsombudsverksamhet värd namnet, är naturligtvis syftet att mörka resultatet av den politik som kommer att föras på arbetsmarknadsområdet. Regeringen vill inte att dess klasspolitik ska synas. Det är förståeligt men också cyniskt."
Här är för övrigt en sågning av statskontorets "utredning" om ALI:s forskningskvalité som Peter Wolodarski förtjust refererade.

Mer på temat snabbnedläggningar-efter-utredningar-som-inte-är-några-utredningar: Jesús Alcalá om nedläggningen av djurskyddsmyndigheten i Expressen.

Inga kommentarer: