13 september 2007

En girig och ohederlig handelsminister

Det finns svartbyggare och så finns det svartbyggare.

Bygglovsavdelningarna runt om i landet känner igen de två sorterna. Dels finns det dom som aldrig har haft ordning på ett enda papper eller begripit lagarna, ofta är det samma personer som glömmer bort att tvätta sig och har sitt namn på en tjock dossier hos kronofogden. De bygger svart utan att förstå vad de gör.

Så finns det de som vet precis vad som står i lagen och vad bestämmelserna föreskriver, men som struntar i det, därför att de anser att reglerna inte gäller dom, eller för att de ser en möjlighet att med berått mod bryta mot lagen och komma undan med det.

Till den senare gruppen hör vår nya handelsminister.

För några år sedan byggde Ewa Björling en 299 kvadratmeter stor villa på Ekerö. De bygglovsritningar som sändes in prövades mot planen och godkändes. Jag ska inte gå in på vad jag tycker om husets utseende, men som en allmän observation kan konstateras att det är uppenbart att pengar inte kan köpa god smak.

Hursomhelst: handelsministern byggde i slutändan ett helt annat hus än det som bygglovet och planbestämmelserna medgav, med ett 45 kvadratmeter stort extra våningsplan.

Det är ingen liten överträdelse, det är ingenting man bara råkar göra. Men den kan vara väldigt lönsam. Det vite som kommunen kan utkräva, efter att först ha drivit en flera år lång process av överklaganden, ligger långt under de extra miljoner som huset kan säljas för med en våning extra.

En del rika och mindre nogräknade villaägare, framförallt runt storstäderna, har upptäckt den här spekulationsmöjligheten och utnyttjar den. De är högst välförtjänt illa omtyckta bland sina grannar, men de blir rika på kuppen och eftersom de inte har någon skam i kroppen så sover de säkert gott ändå. Till och med Ewa Björlings partikamrat Lennart Nilsson ordförande i Byggnadsnämnden i Ekerö, reagerar:
Ser man på det här ur rättviseaspekt finns det kommunmedborgare som gör allting rätt och söker bygglov och så finns det dom som bara bygger som dom vill.
Ewa Björling, varför tror du egentligen att vi har en Plan och Bygglagstiftning? En mycket enkelt anledning är att ditt hus är min utsikt. Lagstiftningen är till för att väga den enskildes intresse mot omgivningens. Det finns goda skäl till att hushöjder och byggareor är reglerade i planbestämmelserna. Vi andra ska stå ut med att se ditt fula jävla hus. Bygger du – till exempel – en våning mer än vad planen är gjord för så kan du bygga för en grannes utsikt och förstöra en horisont vid kusten. Det är kanske ingen katastrof om bara en person gör det, men varför anser du att just du ska vara undantagen från den lag som vi andra följer?

Ewa Björling är en girig och ohederlig skojare. Därmed är hon för all del en mycket lämplig representant för den här regeringen och dessutom synnerligen väl lämpad att bära portföljen som handelsminister.

Vi andra kan ha anledning att ännu en gång fråga oss vad är det för ett gäng hyenor vi släppt in i demokratins finrum.

Annorstädes: Johan Persson samlar lite liberala pärlor, Ida Gabrielsson skriver om att pådyvlas en roll och sedan föraktas för den, Ali Esbati om vilkas integritet som trots allt skyddas, när alla andras integritet kränks. Badlandshyena startar kampanj mot kranvatten. Steven Colbert är alltid rolig.

16 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Fast i fall som detta så är ju problemet egentligen inte att en del människor utnyttjar en tveksam/illegitim möjlighet utan att den lagstiftning och det regelverk som är skapat för att stävja dylikt inte fungerar. Sedan återstår det att se om så verkligen är fallet eftersom slutlig dom inte fallit än (om jag förstått det rätt).

Och givetvis måste straffet var kännbart och åtminstone kosta mer än det smakar för att få någon effekt...

Anonym sa...

Arrogansen att sätta sig över saker?? Genom att bland annat dumpa jord utanför sin tomt? Eller läste jag fel...

En vanlig dödlig har inte råd att betala dylika böter eller skadestånd... Nu talar jag kanske inte om de dryga 9000 kronorna, men om jag fattade och minns rätt skulle Björling få böta 100 000 för tillbyggnaden?

Johan Persson sa...

Förbannat bra skrivet. Du är den första jag sett som satt i svartbygget i sitt verkliga sammanhang (som ett uttryck för borgarnas omättliga girighet).

Tackar för länken förresten.

Anonym sa...

Girighet är inte enbart en negativ egenskap. Positiva effekter av girighet är att folk anstränger sig extra på jobbet, startar eget företag eller har ambitioner (läs äregirighet). Eller som politiker är giriga efter att bli omvalda. Världen är således inte alltid svart eller vit. Få människor jag lärt känna är helt i avsaknad av girighet.

Anonym sa...

Girighet lägger jag inga positiva värderingar i alls på det sätt som föregående kommantator och inte på några andra sätt heller.

Man kan vilja göra ett bra jobb bara för att göra ett bra jobb!! Såna människor existerar faktiskt, hör och häpna!

Att många politiker drivs av egennytta kan nog stämma många gånger, men vi borde ha färre av dem snarare...

Man kan vara vetgirig (och för det mesta är denna egenskap positiv), senkan man också vara hämndgirig osv.

Det den girige gör går ut över andra på ett eller annat sätt och det tycker jag, personligen, är dåligt!

Och så moraliserar man över utbrända/utmattade som behöver hjälp av samhället (där man verkligen kan tala om att vända på slantarna)... Tala om proportioner?

De starkas arrogans försvaras (eller vågar man inte gå på?)...

Anonym sa...

Anonym den 15/9-07 tror jag inte förstår den grundläggande skillnaden emellan att vara egoistisk och att vara girig. Men av personliga skäl anser jag att språktest bör införas hos samtliga borgerliga sympatisörer.

Det är nog få människor som startar företag utifrån "girighet" snarare utifrån själviskhet och/eller kollektiv själviskhet, viljan att genomdriva en idé, förbättra en produkt/tjänst för kosmumenter samt tjäna en hacka.

Det är inte heller för att du är girig som du anstränger dig på jobbet (hoppas jag) utan för att du är ambitiös och målfokuserad samt vill ha uppskattning för det du gör.

Anonym sa...

Gällande girighet så minns jag att Pelle Törnberg, dåvarande VD för Metro uttalade sig om att han gärna anställde folk som var "lite giriga".

Visst existerar folk som ser ett värde i att "bara göra ett bra jobb", men jag tror inte att de är i majoritet. I alla falla inte bland välutbildade personer som jobbar i privat sektor. Min erfarenhet är att folk gärna vill ha betalt för extra prestationer alternativt byter jobb för ett par tusenlappar mer i månadslön. Så ser mina erfarenheter ut efter att ha jobbat med finans/kosultverksamhet i Sverige och internationellt i snart tolv år.

Anonym sa...

Vad har dessa "giriga" åstadkommit på sin väg genom livet, arbetslivet, som inte alltid är synligt direkt? Och om inte annat, på den lilla nivån...

Och som en annan kommentator här var inne på: vadå, proportioner?? Här handlar det om människor som har det gott ställt, medan man jagar dem som verkligen inte har det gott ställt med blåslampa (nu senast de sjukskrivna)!!??

Försämrar för de senare otroligt medan vår statsminister (!!!!) presenterar en minister som haft svart arbetskraft m.m. DET är okej i dagens Sverige??? DEN sortens girighet är okej? För det handlar om giriga och giriga?

Apropå förvrängning av begrepps och ords innebörd, se denna artikel, "Jag beklagar att du tog det så!!!" (maktmissbruk):
http://www.retriever-info.com/
go/?u=http%3A%2F%2Fwww.retriever-info.
com%2Fservices%2Farchive.html%3
Fmethod%3DdisplayDocument&a=3731&d
=0550040109072738&i=0&sa=1000269&t=
1189907359&x=96bca199fd237c1c6bfc6d
985558dbcb

Erik Berg sa...

Thomas: Det råder inte det minsta tvivel om att tillbyggnaden är uppförd planstridigt och utan lov, själva poängen med överklagandena är att man kan dra ut på tiden till slutgiltig dom, trots att det är uppenbart att det är planstridigt.

Visst finns det ett systemfel i lagstiftningen när förmögna mer eller mindre kan köpa sig förbi medan andra snällt får följa lagen. Men lagens avsikt är ju fortfarande tydlig för alla. Beteendet att utnyttja kryphålen, i det här fallet genom att medvetet välja böter, är precis som med skatteplanering eller att parkera på handikapp-plats utan tillstånd, möjligt, men det är fan inte hedervärt.

Anonym sa...

Bra svarat, Erik!!

Anonym sa...

Är det hedervärt att vanliga arbetande människor i det här landet redan i normala inkomstlägen har en marginalskatt överstigande 50%?

Mvh

En svensk proletär

Anonym sa...

Det är välungefär så hedervärt som GP, som fälldes för brott vid sitt bygge....skrek du då i högan sky??

Anonym sa...

Refexion till de två senaste "inläggen".

Vad har era två exempel överhuvud med sakfrågan att göra?
Vi har fått ännu en ohederlig och fuskande minister.
Det är värt att kommentera och kritisera.

Utöver detta finns det en ocean av brott och orättvisor ytterliggare på vår arma jord.
Men ett rån i Malmö, ursäktar inte ett mord i Karlstad.Bägge måste beivras.

Naturligtvis skulle hon aldrig ha utsetts.
Naturligtvis borde hon avgå.
Men varför sker dessa missar hela tiden med Reinfeldts kandidater?

En möjlig förklaring är att moderaterna har svårt att hitta lämpliga kandidater som uppfyller (normala)moralkriterier.
En annan att Reinfeldt inte ser några problem.

Ärligt talat vet jag inte vilket som är värst.

/Bengt Åke

Anonym sa...

Vad BRA svarat, Bengt Åke!! :-)

Anonym sa...

Klockrent skrivet!

Anonym sa...

Jadu, Bengt-Åke. "En möjlig förklaring är att moderaterna har svårt att hitta lämpliga kandidater som uppfyller (normala)moralkriterier.
" ? Kan det vara så att alla som röstar på högern (enbart borgare?) är födda med en onormal moral? Fortsätt gärna med dina teorier.

/Björn