30 november 2007

Arkitekturkritik

Byggnader kan analyseras på olika sätt. Kommer man inte på något att skriva om själva huset kan man t ex köra lite unket mumbojumbo istället:
"Det finns en kvinnligt inbjudande gest i SKB:s entréer och trapphus, med inramade tavlor, fasta sittbänkar och utbredda dörrpartier i ljus björk, söta väggkulörer och golvmönster, fina tak och vägglampor som nästan snuddar vid både huvud och axlar och så de obligatoriska postfacken, det är lite som sju sorters kakor redan innan man fått av sig rocken. Det finns en kanske manlig trötthet i mig som tackar nej till sittplatsen." (från Arkitektur 5/95)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ovanligt "ovederhäftigt" för att vara "den seriösa och omåttligt tråkiga tidskriften". Men, det är ju närmast preskriberat nu. Vem skrev?

Oskar Lindvall sa...

"Det finns en kanske manlig trötthet i mig"

Priceless

Anonym sa...

"Manlig trötthet". Jo den var ju tydlig. Skaffa dig ett liv, grabben. Ett där arkitetur spelar mindre roll./VS

Erik Berg sa...

Pär --> Patrick Bjurström i en kommentar till Hammarbyhamnen.

kallskänkan sa...

hej erik. jag har ett problem och behöver hjälp av folk som pluggar på chalmers, ellerhur gör du det? har tyvärr inte din mailadress, skulle du kunna maila mig på spirello99@hotmail.com?

Ann-Louise sa...

Ännu en gång blir jag påmind om varför jag inte läser "Arkitektur". Kanske är det min "kvinnliga klarsynthet" som genomskådar tidsskriftens floskler och trångsynta värderingar.

Anonym sa...

Hej Erik! Hamnade på din blogg av en slump. (Även jag var en gång i Bagamoyo och gjorde en studie, den första faktiskt.) Blev både utmattad och inspirerad av dess höga ambitioner. Förskräckligt citat från Arkitektur förresten. Jag tänkte ge dig ett lästips: The Fountainhead av Ayn Rand. Fantastisk roman om arkitektur, personlig och konstnärlig integritet, den stora massan och individen. Dessutom sponsrad av Timbro, till min stora förskräckelse. /Anna

Anonym sa...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Anonym sa...

J'ai appris des choses interessantes grace a vous, et vous m'avez aide a resoudre un probleme, merci.

- Daniel