28 augusti 2007

Tystare i privatskolornas Sverige

Igår skrev tolv fd lärare vid Walthers gymnasium (fantasifullt uppkallat efter ägaren) i Stockholm i SvD om hur det går till på en av Sveriges många blomstrande friskolor. En inspektion av skolverket för en tid sedan visade ”påfallande brister med elevernas måluppfyllelse”, vilket inspektörerna kopplade till ”den låga lärartätheten och den betydande personalomsättning som kontinuerligt pågått sedan företaget startade för sju [!] år sedan.”

De tolv före detta lärarna bekräftar skolverkets inspektionsresultat och ger en bild, tragisk men tidstypisk, av den bakomliggande orsaken. Le profit.
”Skolverksamheten verkar snarare ha målet att ekonomiskt gynna skolans ägare än att säkerställa en undervisning och ett resultat med god akademisk kvalitet. [...] De senaste fyra åren har verksamheten haft ett genomsnittligt positivt resultat på runt 20 procent av omsättningen. [...] Resultatet [används] till att ge de två aktieägarna Jan Walther och Pär Lindvall en synnerligen god ekonomisk avkastning.

De två senaste åren ligger dessa utdelningar på sammantaget 13,5 miljoner kronor. [...] Walthers gymnasium AB väljer att inte göra investeringar i administrativ personal, personal med specialpedagogisk kompetens, ett större främjande av elevhälsan och att öka lärartätheten till en funktionell och rimlig nivå.”
Så kan det gå med våra skattepengar, när inte några som helst haspar är på. Som tack får varje elev på Walthers gymnasium en laptop. Istället för lärarledd undervisning.

Vilken tur att det här bara är ett isolerat fall och vilken tur att skolverket varit där och uppdagat allting?

Nå, skolverket kan i princip inte göra någonting alls mer än att konstatera sakernas tillstånd. Hur ägarna disponerar vinsten och lärarsammansättningen är helt upp till dom (och vad gäller vinsten: en av Björklunds första åtgärder efter valet var att lägga ner Utredningen om begränsningen av vinster till fristående skolor). En gratis lapdance laptop lär fortsätta att locka elever, oavsett vad en dammig skolverksrapport säger.

Och vad gäller det isolerade fallet så... ja, det har vi faktiskt inga möjligheter att veta. För att uppdaga missförhållanden behövs det någon som vågar och kan gå ut och berätta. Lärare på kommunala skolor har meddelarskydd, men i privata skolor gäller det omvända, det privata näringslivets princip: lojalitetsplikten. Uppenbara lagbrott har man alltid rätt att påtala, men att som arbetstagare på ett privat företag inleda en offentlig debatt om förhållanden på arbetsplatsen, till exempel lärartäthet eller ägarnas vinstuttag, det är omöjligt, det är skäl för uppsägning. Anställda vid privata företag har tystnadsplikt och lojalitetsplikt.

De tolv lärare som skrev under artikeln hade alla slutat på Walthers gymnasium. Även då behövs det mod för att inleda en offentlig debatt. På en knölig arbetsmarknad, där de privata arbetsgivarna gjort regel av att plocka in obehöriga lärare på tillfälliga vikariat, önskar ingen bli känd som en bråkstake, man vill ju ha jobb också.

Det blir tystare i privatskolornas Sverige.

Andra inlägg på samma tema: Josefin Brink I och II, Morgan Johansson om kristna sektskolor, Nils Gustafsson om regeringens flumskola, och alltid nyttiga Kunskapsluckan.

7 kommentarer:

Farsan_Baloo sa...

Hejsan

Läste igenom lite av dina inlägg och tror att du kanske är typen som intresserar dig för bloggande och solidaritet.

Kolla gärna in http://delameddig.blogspot.com, stället för alla oss om tror att bloggande är mer än mode, smutskastning och ego!

Anonym sa...

Ja suck, vad ska man säga, att man visste precis hur det skulle bli? Men det hjälper ju inte.

K sa...

Har du någon mer information om utredningen som Björklund lade ner? Jag skulle gärna lägga upp något om det i min högermarginal.

Anonym sa...

Det är sjukt ju.

I Finland är privatskolor ännu verkligen ovanliga, och jag trodde liksom aldrig att Sverige skulle vara före Finland med det... Få se när vi får eländet hit...

Erik Berg sa...

K: Pressmeddelandet om den nedlagda utredningen här:

http://www.regeringen.se/sb/d/7431/a/71609

Och här är om bakgrunden till utredningen:

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13383843.asp

Anonym sa...

En liten anekdot: när jag hoppade av gymnasiet och hamnade på en uppsamlingsträff för det individuella programmet var övervägande delen av de avhoppade från privata skolor, i synnerhet en. De var mycket missnöjda och besvikna på utbildningens låga kvalitet (spela counterstrike istället för att bli erbjudna meningsfull undervisning), de icke existerande allmänna ytorna att socialisera på på rasterna (en godisautomat var allt som fanns då skolan ligger i en gammal militär logementsbyggnad) mm. Enligt studie- och yrkesvägledarna på individuella programmet var avhopparna från denna skola klart överrepresenterade. Skolan heter John Bauer och delar ut en gratis laptop till de ungdomar som väljer att ägna sina tre gymnasieår hos dem.

Anonym sa...

Ett företag är helt enkelt en mini-diktatur.

(Och snälla, bespara mig korkade liberalers fantasier om det fria valet.)