12 april 2007

Moderater att minnas


Den färgstarke moderatpolitikern Carl-Axel Roslund i Malmö tycks ha hittat sin uppgift i politiken. Som riksdagsman 2003 förde han fram kravet att förbjuda tiggeri och sade då i en intervju: ”Att behöva se dem på affärsgator och offentliga platser försämrar både min och andras livskvalitet”. Som fullmäktigeledamot i Malmö har Carl-Axel i dagarna lagt ännu en motion med samma innebörd. Peter Wolodarski kommenterar bra i DN.

Carl-Axel Roslunds utspel väcker minnen till liv av andra fantastiska företrädare för det nya arbetarpartiet... moderater som förtjänar en plats i himlen. För sin uppriktighets skull. Och sin stilkänsla. Några favoriter:

1. Agneta Östman-Wenger

Moderat kommunfullmäktigekandidat i Nykvarn som levererade en one-hit-wonder i somras då hon skickade mail till Länstidningen i Södertälje och klagade på att tidningens rapportering visade för många invandrare på bild. ”Skolstarten skedde i Sverige och där fanns bestämt svenska barn, men med akribi letar man efter dessa mörka huvuden. Jag älskar små lintottar. Är det fel i ett land som ursprungligen kryllade av dessa?” I samtal med tidningens reporter utvecklade hon resonemanget: ”I SVT är det likadant. Det är bara invandrarbarn som får utrymme.”

2. Niklas Wykman
I sin ständiga strävan att bevisa att även kompletta stolpskott kan bli stora ledare, har det moderata ungdomsförbundet numera satt en viss Niklas Wykman vid rodret. Grabben är en enastående citatmaskin. Under sin korta tid som frihetsstyrkornas härförare har han hunnit med att föreslå att Sverige ska invardera Eritrea och att LO:s demonstranter borde klä sig smutsigare för att se ut som riktiga arbetare. Häromdagen sade Wykis angående fastighetsskattereformen:
”Men det finns positiva sidor. Gigantiska vinnare på förslaget är mångmiljonärer i riktiga lyxvillor. Äntligen ett politiskt förslag som faktiskt gör det bättre för dem som har gjort något bra och framgångsrikt. En eloge för det!”
Låt mig, för att inte vara orättvis mot Wykman, ändå säga att han är en frisk fläkt bland de annars träigt lillgamla borgerliga ungdomsförbunden.

3. Mattias Thorsson
Mattias Thorsson var valberedningens kandidat till MUF-ordförande vid kongressen i höstas. Intervjuad i Fokus, svarade Mattias på frågan ”Vad är det egentligen du tycker är fel med moderaterna” och prioriterade då sitt svar såhär:
”Jag vill att Fredrik Reinfeldt ska lämna snacket om att allt handlar om att fler ska arbeta. Vi måste genom genomföra ett idéskifte efter maktskiftet. Fredrik Reinfeldt måste ta fram en frihetsreform, som att göra det tilllåtet att skjuta på skatten på aktier som man i dag får göra med reavinstskatten på hus.”
Appropå lillgammal.

4. Anders Borg

En gång i tiden var han ung och ideologiskt medveten. Det var tider det. Numera beordrar han regeringsplanet att flyga honom till Skavsta för skattebetalarnas pengar, för att få kortare restid hem till Katrineholm. Nej, förstås inget fel med det, han är ju finansminister. Eller hur?

5. Marko Huttunen
Huruvida Marko Huttunen var knallfull eller nykter vid tillfället i fråga utgör möjligen skillnaden mellan dåligt alkoholsinne och omdöme i nivå med en pudels. Den 25 mars i år läxade den 24-årige moderate kommunalpolitikern upp tre fältsekreterare på rutinbesök på nattklubben Rhett i Landskrona. Som gäst vinglade (eller gick med taktfasta steg?) Huttunen fram till tjänstemännen och efter inledande spydigheter kring det faktum att de gjorde det jobb de hade betalt för ("har ni inget bättre för er?") nickade han bland annat mot några "invandrarungdomar" i ett hörn och sade, enligt Helsingborgs Dagblad: det är inte "krogarna som är problemet, utan att de måste släppa in såna som dem, annars får de en DO-anmälan på sig"

När HD den 14:e april till Huttonen ställer frågan "Är diskriminering på krogen ett problem?" svarar han:
"Självklart finns fall där människor diskrimineras på krogen. Men man kan fråga sig vad människor ska göra på en krog där de inte är välkomna."
Hm. Tja. Touché?

6. Bubblare
Christer Ewe, Per Bill, Maria Borelius, Cecilia Stegö Chilò... Nä, vi släpper det nu va.

Uppdaterad 070415. Marko Huttunen kvalade just in på plats fem.

4 kommentarer:

Fredrich Legnemark sa...

Mer mys finns att hitta på:
http://www.socialist.nu/citat/moderaterna.html

K sa...

Carl-Axel Roslund brukade ha en privat hemsida där man kunde lyssna på hans låtar. Jag kan inte hitta den längre, men det kanske beror på det här.

Oskar Lindvall sa...

Fantastisk genomgång! Wykman for president!

Björn Fridén sa...

Men snälla! Friggebo skulle sopa banan med hela det där gänget. Wykman i all ära, men ta en titt på det här när Friggebo och Bildt är i högform.

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=471654

Njut.