12 april 2007

Höjt studiemedel: inställt på grund av skattesänkning

En av de grupper som är med och betalar för avdraget för hushållsnära tjänster, sänkt inkomstskatt, avskaffad förmögenhetsskatt och reformerad fastighetsskatt är studenterna, som får fortsätta att leva under socialbidragsnormen ett år till.

Innan valet lovade tre av de fyra regeringspartierna höjt studiebidrag. Nu säger utbildningsminister Lars Leijonborg till Ekot att det inte blir något höjt studiemedel i vår och tillägger kryptiskt att det "snarare kommer efter 2008". Det vill säga någon gång mellan 2009 och evigheten.

Så lätt offrades vallöftet till studenterna på villaägarnas altare.

Ekot har undersökt högskolornas inställning till studiebidraget och det visar sig att 2 av 3 högskoleledningar tror att deras studenter skulle prestera bättre om studiebidraget höjdes. Mats Ericsson, rektor på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm säger till Ekot:
– Har man otillräckligt med studiemedel, tvingas man jobba vid sidan av för att få det att gå ihop och då blir studierna lidande. Studier ska vara heltidsstudier och alltför många studenter i dag studerar i praktiken inte på heltid.
Konfronterad med undersökningsresultatet svarar Lars Leijonborg att:

– Ingen ska vara tvingad att jobba. Studiemedlen ska ha sådan höjd att man klarar sig på dem.

Tror du att de har det idag?

– För de flesta är det så. Det beror naturligtvis lite på hur man bor. Har man väldigt hög hyra så kan det ju bli kämpigt. Jag vet att det är knapert för en hel del.
Ja, just det. Så är det ju. Knapert. För en del. Som har valt fel föräldrar. Och höga hyror, förresten, det är lite det som blir resultatet om man avskaffar bostadspolitiken och t ex slutar bygga hyres- och studentbostäder.

Återigen: Det enda rimliga är studielön.

Inga kommentarer: