09 september 2007

Tillökning

Plötsligt, äntligen, har det börjat dyka upp fler arkitektur/stadsplaneringsbloggar. Några att hålla koll på:

Arkitektskolan i exil, halvintern gruppblogg. Sabina Dethorey, stadsutvecklare. Lövholmen, Färgfabrikens nya projekt. Samhällsbyggnadsnätverket, konkret och alternativt. Och Karin Arén som just nu ritar ny tågstation i Luxemburg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att det händer ngt. Dock är väl inte Karin Aréns (från Jkpg?) blogg en arkitekturblogg egentligen? Fast det var ovanligt bra för att vara en mitt-liv-blogg.

Björn Nilsson sa...

Tack för tipset om Lövholmen. Jag vet inte mycket om arkitektur men var där och tittade och lyssnade vid invigningen av utställningen idag. Några osorterade synpunkter finns här om de kan vara av intresse:

http://bjornbrum.blogspot.com/2007/09/lvholmen-den-nya-svenska-modellen.html

Lövholmengänget har intressanta idéer. Svårigheten är nog att bostadsmarknaden i Stockholm kommer att knäcka visionerna om vi inte får en annan politik snart.

Förresten, du som är bra på arkitektur - jag vill lära mig mer - kan du rekommendera EN bok som man bör läsa!?!

Erik Berg sa...

Björn: mycket bra fråga! Jag har funderat men ännu inte kommit på någon. Det finns förstås tusentals bra böcker från olika ingångar, men EN bok... som fångar DET? Jag ska tänka vidare, mailar om jag kommer på någon.

För att ändå ge dig något att gå på: min personliga syn är att arkitektur, precis som musik, är gestaltad poesi i första hand och samhälleliga avvägningar, politik, i andra hand.

Personligen tror jag därför att man, hur politiskt medveten man än må vara, bör närma sig arkitekturen från det håll där man först möter den i sin egen kraft, byggnaden i relation till rummet, människan och sinnena.

Låna hem valfri ordentligt illustrerad biografi där en arkitekt och hans/hennes (tyvärr oftast hans) byggnader ges ostört utrymme. Mitt tips är Alvar Aalto.

Följ också bloggen BLDGBLOG så får du hela spektrummet från upptäcksfärder i det som ingen anade var arkitektur till långa diskussioner om hur slummen kan byggas bort. Fältet är brett som fan, vi arkitekter är själva övertygade om att nästa allt är arkitektur, egentligen.

Återkommer till din Lövholmenpost när jag hinner i veckan.

Förresten, om någon annan som läser här har ett bättre boktips, skriv gärna!

Björn Nilsson sa...

Tack för det. Jag hade nästan dåligt samvete för den där frågan, det är ju faktiskt samma sak som att be om EN bok med poesi när hela världslitteraturen står där och trampar och ber om uppmärksamhet.

På Lövholmenmötet var det någon som klagade att all arkitektur numera ser likadan ut. Jag vet inte om det stämmer, men jag har ändå samma intryck. Skulle vara intressant att höra vad du tycker. Finns det något datorprogram som gör att alla hus blir dragna över en kam? - Jag funderar på en blogpost över ämnet, illustrerad med foton som jag tagit på olika håll här i stan. Din synpunkt om arkitektur som gestaltad poesi var en överraskning. Jag skall be om lite betänketid för att smälta den kakan! Men varför inte??

Nästa vecka är det meningen att jag skall vara med på ett möte om ett annat projekt här i stan: Danvikslösen. Då kanske det kommer mer intryck och ideer.