03 februari 2008

omg! omx?

Äntligen har regeringen ”tackat ja” (Mats är så hövlig) till Borse Dubais bud på OMX/Stockholmsbörsen.

I och för sig. Av de statliga innehav som halats över slaktbänken är just börsen det jag känner minst för, men det blir ändå en extra guldstjärna till Odell för att Dubai, i armkrok med Nasdaq, gick hem med affären. Det säger något om borgerlighetens flexibla moral och något om hur låga trösklarna måste vara i himmelen om Mats ska få komma in.

Trots allt. Dubai är kanske häftigt, men det är ingen demokrati. Det har aldrig hållits några öppna val i Dubai. Någon verklig yttrande- eller organisationsfrihet är det inte tal om och medierna är i allt väsentligt statsägda. Makten ligger i händerna på fem familjer och högst upp, shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vars roll Fortune Magazine pedagogiskt beskrivit såhär:
“Think of Dubai as a corporation and Mohammed its chief executive - without a board of directors getting in his way”
Dubai är en spekulationsekonomi som flyter på ett hav av fattig utländsk arbetskraft, bundna av slavliknande kontrakt, utan såväl strejkrätt som rätt att organisera sig fackligt. Dödsfall, utvisningar och kränkningar är vardag, månader av obetalt arbete och obetald övertid är regel.

Detta är detaljer som vår regering och dess principfasta liberala alibin fromt väljer att bortse från, eftersom ”staten gör en mycket bra affär”. Affärer är affärer och det har förstås inget med politik att göra.

Låt oss gissa att det hörts andra tongångar om det varit Hugo Chavez – som till skillnad från Dubais shejker är demokratiskt vald och omvald – som velat köpa OMX. Den karln är ju galen, han har röd skjorta JÄMT!

En annan reflektion, mer allmän, är att regeringen i sin iver att privatisera statens tillgångar säljer OMX till en annan stat. Som alla boomande ekonomier drivs Dubais utveckling av gigantiska offentliga investeringar och Borse Dubai är ett av flaggskeppen i expansionen. Jag kan i min enfald tycka att även detta är lite inkonsekvent, när regeringens hållning är att stater inte ska äga sådant som det privata kan hålla på med. Men, ja, den regeln kanske bara omfattar demokratier? Eller kanske bara vår egen stat?

Det här var lite om , och

8 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Ett fransk statligt bolag är ute efter att köpa tunnelbanan i Stockholm. Ja, de där borgerliga utförsäljarnas principer är ganska konstiga!

Välkommen tillbaka i bloggosfären förresten!

Anonym sa...

Vad som helst tydligen, bara inte vi svenskar äger något kollektivt. Det är den enda fråga där alliansen är konsekvent.
Å andra sidan var ju inte sossarna så dåliga de heller, vad gällde att sälja ut och förstöra gemensamt ägda företag och infrastruktur.

Anonym sa...

Att vi äger kollektivt är inget som stör borgarna - aktiebolag är ju tex kollektivt ägda. Det som stör är kontrollen över bolagen och att alla svenskar har lika äganderätt över dessa bolag. Det är helt enkelt demokratin som ska inskränkas och då det (för tillfället) inte är så smakligt att säga att eliten borde styra allt så så får man minska den demokratiska kontrollen över så mycket som möjligt. Privatisering kan man ju kalla det, diktaturisering kan man kanske också kalla det.

Anonym sa...

Oj, det jag egentligen skulle kommentera är att svenska staten bara ägde 6 % av OMX innan denna utförsäljning. Folket hade mao ingen direkt järnkontroll över börsen tidigare heller.

johannes sa...

Bra inlägg Erik (och halleluja att du är tillbaka).

Anonym sa...

Den 30 november.
Förra sakinlägget.

Den 6januari.
"snart tillbaka"

och nu 3februari.
Äntligen

Du har haft mycket att göra.

Och ja - det
är roligt att du är tillbaka!!!


Bengt Åke

kallskänkan sa...

du är grym, skönt att ha dig tillbaka här på nätet.

Erik Berg sa...

tack för peppen. ska göra mitt bästa för att inte halka ur igen.