16 oktober 2007

Bäverplan


Offentlig dubbelmoral stinker. Men med tillräckligt mycket parfym kan vi förstås låtsas som om allt är okej ändå. Regeringen gör nog bäst i att snabbt beställa hem en lastbil med koncentrat från Dior.

För nu ska det säljas flygplan igen. Till en militärdiktatur (*).

Egentligen hade militärjuntan i Thailand planerat att köpa in amerikanska F10-plan, men, som en anonym flygofficer förklarar för Reuters, de amerikanska exportbestämmelserna tillåter inte att krigsmateriel säljs till länder där militärkupper har ersatt civila regeringar.

I Sverige är vi, dock, mer pragmatiska. Egentligen exporterar vi helst inte vapen alls, och vi gör det självfallet inte till militärregimer... men nu har Gripenkonsortiet fått vädring på att Sverige med en eventuell affär skulle bli världsledande "när det gäller export av fighters”, och det vill man ju för allt i världen inte missa. Så vi gör väl ett undantag den här gången också. För vi må älska fred och demokrati, men ytterst är vi en nation av bävrar och försäljare.

Vad vi ska göra för pengarna? Kanske åka på semester i en annan kitschig favoritdiktatur och tänka på den svenska demokratin?

(*) Den politiska situationen i Thailand är inte helt lätt att begripa eller översätta, Znet publicerade två bra artiklar strax efter förra årets kupp som rätt väl beskriver att valet mellan den störtade Thaksin och militärjuntan var ett val mellan pest och kolera, men, samtidigt, att militärdiktaturen är det sämre av de två dåliga alternativen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Erik skriver:
Vad vi ska göra för pengarna?

Vilka vi??????

Erik Berg sa...

Meh.. Kerstin, det där är ju en förbjuden fråga, det vet du väl. Fråga inte för vem JAS säljs, fråga istället vad du kan göra för att sälja JAS.

On a more serious note: Vi i bemärkelsen det statliga, dvs folkägda, konsortium som säljer JAS.

Anonym sa...

Och analogt med detta slutar vi naturligtvis att åka till Thailand på solsemester också? Nähä...

Anonym sa...

Det är trams att USA inte säljer till Thailand. Den anonyme källan är förmodligen bara en sur försäljare på Lockheed. Thailand köper som tröst andra saker från jänkarna... precis som Pakistan köper F-16 från USA.

Hur som helst ska inte Sverige sälja till en militärdiktatur.

Thailand går till val i December.

Torkel sa...

Hurra! äntligen nån mer som fattat att det är trams att USA inte skulle sälja till Thailand.

Källkritiken hos svenska medier är noll. Enda källan är anonym och till Reuters, och de skriver om det som om det vore självklarheter..

Anonym sa...

Till det mest fantastiska i dagens politiska verklighet hör den skamlösa hastighet och fullständighet med vilken dagens politiker vänder kappan efter den nyliberala Natovinden.
Har de ingen skam i kroppen?

På bara några år har Sverige övergivit en 200-årig alliansfrihet.
Det görs utan analys, utan eftertanke och - faktiskt - utan att ens medge att det sker.

Vi har övergivit tanken att inte föra anfallskrig.
(Det är ett iskallt faktum att Sverige hade varit inblandat i sitt första krig - och därtill ett folkrättsvidrigt anfallskrig - på nära tvåhundra år - och med svenska ungdomar regelbundet på väg "hem", i svetsade plastpåsar - om vår nuvarande, och två tidigare folkpartiledare fått bestämma.)

Vi har i praktiken avskaffat folkförsvaret. Ändå är principen om medborgarförsvar en viktig barriär både mot aggressiva äventyrligheter och mot yrkessoldaters -("legoknektars")- grova brott mot folkrätten.

Och nu detta. I en annan tid, med en annan moral, lagstiftade vi om att inte sälja vapen till krigförande. I dag gör vi det -men påstår att lagen följs.

Vi har hunnit ikapp den varnande framtidskildringen:
Krig är fred.
Frihet är slaveri.
Och sanning är lögn.

/Bengt Åke