10 januari 2009

Idag är vi alla palestinierMina fingrar är fortfarande frusna, men de tinar mot tangentbordet. Demonstrationen i Göteborg gick från Götaplatsen till Brunnsparken, enligt GP var det 3000-4000 personer i tåget, vilket låter som en rimlig uppskattning. Jag skulle gissat på den högre siffran, bakre delen var kvar på Götaplatsen när täten nått Kungsportsplatsen.

Det var en demonstration med litet huvud och stor kropp – få flaggor och banderoller i förhållande till antalet som gick med. Det märktes att allt var sammankallat i hast. Många kom direkt från jobbet i sin arbetskläder – Västtrafikjackor, väktaruniformer – eller från lördagsshoppingen. Någon hade en matkasse i handen. Det var alla åldrar, barnfamiljer bredvid pensionärer.

Slagorden var enkla och rättframma: Sluta döda våra barn. Israel – mördare. Leve Palestina. Muren ska rasa – Befria Gaza.

Bland de samlande parollerna fanns Bojkotta Israel. Det är den viktigaste av de politiska handlingar som kan utföras idag från vårt land för att stötta den långsiktiga fredsprocessen och tvinga Israel till besinning. Vilket bara kan vara första steget på vägen till en rättvis fred.

Bland demonstrationens handtextade skyltar blandades förtvivlan med vrede och humor. En skylt hade instruktioner för tillverkning av skygglappar, några killar hade gjort ett plakat med texten från låten längst upp i den här postningen. En kvinna bar en liten docka inlindad i ett rödfläckigt lakan. 200 barn har dödats under de tre veckornas krig. De barn som inte dör eller skadas har ändå trauman för livet. Det är det största av krigets brott.

I Brunnsparken sade Hans Linde att idag är vi alla Palestinier. Samir Jeresi från Gazakommitén kritiserade den svenska regeringens flathet och efterlyste ”det gamla Sverige” som tar tydlig ställning för rättvisa och mot krig.

Såg på DN att Israels flagga brändes under demonstrationen i Stockholm. Begripligt, med tanke på kylan, men jag är fortfarande av uppfattningen att det är en betydligt starkare markering att tvätta flaggan. Låt oss inte glömma att det här kriget – och hela ockupationen – är en sionistisk högerextrem skapelse, som skadar även det Israeliska folket och Israel.

DN:s rapportering var för övrigt mycket märklig. En massiv folklig protest med mellan 8000 - 12 000 demonstranter, jag gissar att det var ungefär samma sammansättning av folk som i Göteborg, beskrevs som om det handlade om en knölpålsutrustad trupp högexplosiva huliganer.

Demonstrationerna runt om i hela världen idag och igår. Läs mer om det på Gaza; Peace'n'Freedom . Demonstrationerna i Göteborg kommer fortsätter varje lördag klockan två så länge anfallskriget pågår. Mer här och här.

Press: SvD, SvD II

12 kommentarer:

jdi-y sa...

http://jdi-y.blogspot.com/2009/01/mnsklighet-efterlyses.html

Anonym sa...

Bojkotta israeliska produkter. Intel processor finns i alla datorer med windows. Skrota Windows-datorer, använd Macintosh

Erik Berg sa...

ajfan, där går gränsen för vad mitt politiska engagemang kan få mig till.

Kommer inte Intel från Kalifornien.

Anonym sa...

Jo det är från Karlefornien

Anonym sa...

Och med ALLA menar du kommunister, vänsterpopulister samt hel- eller halvkriminella invandrarorganisationer för annars har du fel.

Anonym sa...

Hadith och Koranen är entydig om judarna. Muslimer har hatat judar ända sedan judarna i Khaybar bad muhammed att dra, när han påstod sig vara "deras" profet.

Med andra ord, "Palestinierna" har själva orsakat detta. Staten Israel har ingenting med saken att göra, hur förklaras annars Hajj Amin al Husseini, stormufti av jerusalem, som under hela 20/30 och 40-talen uppviglade till hat och mord på judarna och bodde i Hitlertyskland, umgicks med Hitler, och välsignade alla muslimer som slogs mot de allierade på tysklands sida? Eller massakern i Hebron på judar 1929.

Anonym sa...

Synd bara med att se så godtrogna idioter som Svenska socialister. Jag undras vilka av alla de islamister de tågade med idag som stöder deras radikalfeminism och ateistiska socialism? Låt se - 0? Muslimerna förökar sig som kackerlackor, och får fri invandring av radikalernas riksdagsmoderparti - sossarna. Radikalerna själva däremot förökar sig kasst, lesbiska och radikaler har få eller inga barn, och den vänstervridna innerstadsmedelklass de tillhör förökare sig om än sämre…

De är exakt det Lenin kallade för användbara idioter, den dagen muslimerna i Sverige utgör en omfattande del av befolkningen, gud bevare dem då…

De flesta svenskar skiter i kriget - de flesta svenskar är upptagna med sin vardag och ser sina städer och bostadsområden tas över av muslimer: somalier, irakier, kosovoalbaner, centralasiater, bosnier, nordafrikaner, osv, osv. Det är radikalerna som är få, men illusionen av stort antal är på grund av att i stort sett all svensk media kontrolleras av 68-generationens journalister. Tack och lov så går de i pension snart…

Anonym sa...

Fanta, du är några år efter. Processorerna från Intel finns i alla macar sedan de bytte för några år sedan, men inte nödvändigtvis i datorer som levereras med Windows. Däremot har de ingenting med Windows att göra -- det går att köra Windows (eller GNU/Linux eller BSD/Mac OS X) på både Intel- och AMD-processorer, samt på processorer av flera andra märken.

Vad jag förstår så har Intel åtminstone delvis israeliska laboratorium, jag tror inte att de i grunden är israeler. Wikipedia borde veta mer.

Jag kommer för övrigt från stockholmsdemon, och jag upplevde den som i det närmsta mesig. DN antingen hittar på eller var i en helt annan del av tåget än jag. Och om man tar hänsyn till deras tidigare skriverier gissar jag mer på det förra än det senare.

Vad beträffar flera av kommentarerna om muslimer så är de ganska irrelevanta. Man behöver inte tycka att palestinierna är underbara hjältar för att tycka att bombandet av röda korset-hjälp och barn är fel. Oavsett hur mycket de hatar judar så kvarstår faktum: Israel är i det här sammanhanget en ockupationsmakt som använder olagliga vapen och bryter mot internationella etiska konventioner som de själva har skrivit under. Att det sen är troligt att det fanns fundamentalister med i tåget är sant lika mycket som att jag inte håller med dem i deras fundamentalism. Men den kampen har sin tid och plats. Precis som skribenten uppfattade jag deltagandet som mycket spritt.

Anonym sa...

Till Tuss
Från Intels egen hemsida:
"Intel Israel serves as an international development center for Intel worldwide."
Intel Israel har över 7000 anställda och 2006 exporterade processorer för ca 1,3 miljarder dollar.
Du har rätt i att även Mac använder Intels processorer. Därmed skall bojkotten omfatta även Mac-datorer.
Bojkotta israeliska produkter. Sluta använda all elektronik som innehåller Intelprocessorer! Obs! Både Ericsson och Nokia använder Intel precessorer i sina mobiler.

Vänsterpartiet uppmanar alla vänner av fred och folkrätt att delta i de omfattande protesterna mot Israels offensiv mot Gaza och att bojkotta israeliska produkter tills den dag de israeliska trupperna dragit sig tillbaka och blockade mot Gaza hävts.
Visa solidaritet och sluta prata (i mobil-telefoner).

Erik Berg sa...

fanta: du har rätt. jag slängde ut min mobiltelefon genom fönstret så fort jag läst din kommentar och kommer ställa min dator i sophuset så snart jag avslutat det här inlägget. Hoppas jag kan fundera ut ett sätt att publicera till bloggen utan att nyttja datorer, annars, troligen, blir detta mitt sista inlägg.

Anonym sa...

JohannaW: så du menar att bara för att det fanns 20-30 personer av 4000 som stod och gastade religiösa ramsor på Gustav Adolfs torg men omedelbart slutade när folk sa till dem att hålla käften, så ska svenska socialister inte demonstrera mot Israels massmord i Gaza?

Högerlogik när den år som bäst.

Anonym sa...

Till Nicklas Eriksson: Haha, du har så rätt!

För övrigt: Nån som har någon aning om det är demonstration den 24 januari i Göteborg? :)

Fråga: Var kan man hitta en komplett lista av varor man inte bör köpa (för att bojkotta Israel)?