18 januari 2006

Överbud eller nödvändighet

En bilCenterns valjeep i diket. Så tråkigt.

Riksdagens Utredningstjänst har på uppdrag av centerpartiet beräknat vad målsättningarna i vänsterpartiets valplattform skulle kosta statskassan. Smickrande att centerpartiet ägnar vänsterns valplattform sådant intresse!

RUT uppskattade kostnaden till mellan 86 – 136 miljarder kronor. Detta över en fyraårig mandatperiod vilket skulle göra mellan 22 – 34 miljarder om året i ökade utgifter för statskassan. Centerpartiets ekonomiske talseman Roger Tiefensee kräver nu i en interpellation till Pär Nuder en förklaring på hur en socialdemokratisk regering skulle klara vänsterkraven.

Roger Tiefensee, det är mycket enkelt! Bara det senaste året hade Sverige aktieutdelningar på 170 miljarder kronor. Pengar som till större delen läggs på hög (eller på jaguarer, strandvillor och lyxbåtar) hos de förmögna, den femtedel av befolkningen som överhuvudtaget äger aktier. Sett över den fyraårsperiod som vänsterpartiets valplattform gäller för talar vi alltså om aktieutdelningar på omkring 700 miljarder kronor.

Om så hela den statliga utgiftsökningen plockades in genom en skatt på aktievinster så skulle mer än 85% finnas kvar till aktieägarna att förlusta sig med. Många krokodilskinnsstövlar blir det.

Det är alltså inga omöjliga krav i vänsterns valplattform. De reformer vänsterpartiet går till val på är bland annat 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn, sex timmars arbetsdag för alla, avskaffad karensdag i sjukförsäkringen, 20 000 nya lägenheter, renovering av 65 000 hyreslägenheter, höjda studiemedel, högkostnadsskydd även i tandvården och återställande av prisbasbeloppet.

Centerpartiet kan kalla det valfläsk hur mycket det vill, faktum är att det handlar om självklara och nödvändiga reformer, som fått vänta alldeles för länge. Den offentliga sektorn har rustats ned för att uppfylla konvergensvillkoren till en myntunion vi beslutat att inte gå med i. De förlorade åren skall tas igen, kvalitén skall återställas och arbetslösheten utplånas. Så enkelt är det.

Inga kommentarer: