14 oktober 2006

Nyckelmeningar om Nordkorea

DN:s Torbjörn Pettersson lyfter den mentala järnridån och släpper ut en liten glimt av problematisering kring förra veckans kärnvapentester i Nordkorea:
”Diplomater som besökt Nordkorea på sistone har vittnat om hur nordkoreanska tjänstemän med uppriktigt allvar talat om att USA försöker störta deras regering. De har inte glömt Koreakriget då USA bombade sönder norra Korea och invånarna var rädda för en amerikansk attack med atombomber. De senaste tre åren har Nordkorea oroats av att stå näst i tur efter Irak. Kim Jong Il har noggrant studerat omvärlden och konstaterat att en kärnvapenmakt aldrig anfallit en annan nation med kärnvapen. Han har även studerat hur det gått för Pakistan och Indien som senast skaffat kärnvapen, och ingen av dem har råkat i varaktig internationell onåd. Tvärtom, de har idag båda nära förbindelser med USA."
Självfallet är Kim Jong Il ett svin. Självklart var testet vidrigt. Men det är likväll rimligt att erkänna att det är en logisk och självklar följd av att den enda supermakten upprättat en unipolär världsordning där folkrätten inte längre skyddar någon från att närsomhelst bli anfallen. Är man på kant med den stora killen i klassen, då gör man liksom bäst i att skaffa sig ett fett försvar. Detsamma gäller för Iran.

En säkrare värld kan inte byggas så länge USA fortsätter att härja utanför lagen.

Inga kommentarer: