09 maj 2007

Sveriges ungdomar är inte indoktrinerade (men vi jobbar på det)

Egentligen är den för pinsam för att alls kommenteras, artikeln på DN-debatt idag som på välkänt och numera klassiskt manér försöker koppla samman det faktum att ungdomar fortfarande inte är indoktrinerade till att tro att ”västerländsk” marknadsekonomi är den bästa av världar, med det faktum att historieundervisningen misslyckats med att berätta om Gulag...

Men ändå. Kort:

Först om ”undersökningen”, som alltså kvalade in på DN-debatt. Inte för att den hade några vetenskapliga kvalitéer eller något som helst värde för att klargöra någonting överhuvudtaget utan för att den hade en lämplig vinkling.

”Undersökningen” innehöll en uppsättning frågor. Knasiga, blandade med genomknasiga och däribland en rimlig fråga. Några exempel:

 • Vilken utländsk huvudstad ligger närmast Stockholm?
  Tydligen är Tallinn rätt svar. Det visste inte jag heller. Att Helsingfors och Oslo hamnade högt är inte är så konstigt eftersom Sverige har tätare historiska band med Finland och Norge än med Estland och eftersom det ändå strängt taget inte är någon utanför Stockholm som bryr sig om vilken utländsk huvudstad som ligger närmast Stockholm, eller för den delen mer exakt var Stockholm ligger. Resultatet presenteras ändå i ”analysen” som ett bevis på svenska ungdomars ignorans inför kommunismens brott, ett tecken på ett hemligt svenskt hat mot Baltikum.

 • Vilken av följande typer av ekonomier tror du gynnar invånarna i ett land mest?
  Horror! tänkte Kristian Gerner och rös när han såg resultatet: grundskolelever är särskilt ignoranta inför upplysningen! Där nere på den kommunsittrogna åldersbotten tror hela 24% att planekonomi är bra. Det måste bero på Bamse eller någon perverst förvriden rättvisemoral de fått med sig från förskolan. Lyckligtvis verkar apparaten fungera och i högre utbildning sjunker antalet tvivlare.

 • Vilka fördelar ser du med en planekonomi?
  Det finns ungdomar som tror på att ekonomin kan planeras! Ungdomar som svarar att planekonomi är ”välplanerat, att makten över ekonomin inte ligger hos företagen bätte sjukvård, mer demokratiskt”... Som alla vet är nästa naturliga steg för samma ungdomar att förorda diktatur som styrelseskick och terror som politisk metod.

 • Hur demokratiska tycker du att följande styrelseskick är?
  Vad i hela fan är det här för fråga? Västerländsk marknadsekonomi är inget styrelseskick. Byt ut det mot t ex ”parlamentarisk demokrati” så hade frågan möjligen låtit sig ställas, men som det är nu så är fågeställningen i sig felaktig. Det tyder, för att citera Anders Hjemdals och Camilla Anderssons förnumstiga ”analys” på en ”oacceptabelt låg kunskapsnivå”. Hos frågeställarna, that is.

  EN vettig fråga innehåller hela undersökningen, den lyckades ringa in att historieundervisningen har misslyckats med att berätta om centrala delar av stalinismens och maoismens våldsamma praktik, mycket få ungdomar visste vad Gulagarkipelagen var, och få visste vad som åsyftades med ”det stora språnget”. Och ja, det tyder på något, det tyder på att historia borde bli ett kärnämne, få mer lektionstid och få bedrivas utan att politiseras. Att bara 0,1% visste att Vorkuta är en stad vid Uralbergen behöver man dock kanske inte dra så stora växlar på.

  Det om själva undersökningen. Det är också på sin plats att värdera avsändaren. I det här fallet den beryktade kampanjorganisationen UOK, ”Upplysning om Kommunism” vars hemsidor (här och här) inte direkt badar i den vetenskapliga objektivitetens ljus. Bland annat skriver man, angående vänsterpartiet och kommunismen:
  ”Vänsterpartiet i den parlamentariska demokratin Sverige vill givetvis inte framstå som propagandist för diktatur, ofrihet och terror. Partiet vill uppfattas som en rörelse som ska skapa ett kommunistiskt paradis på jorden.”
  Ärligt talat, det här är ju direkt löjligt. Det är rena pajaskonsterna.

  Till bilden av avsändaren hör också de personer som rattar projektet, UOK:s styrelse består av äkta paret Camilla Andersson och Anders Hjemdal, som ”anser att det svenska samhället bygger på närmast religiöst socialistiska dogmer”, Maria Rankka, chef för näringslivets tankesmedja Timbro, Erik Zsiga, pophögerkille, Tommy Adamsson, aktiv i Den Nya Välfärden och historieprofessorn Kristian Gerner.

  Ingen av dem saknar direkt en egen politisk agenda. Och detsamma gäller för de andra personer som har koppling till UOK som hedersmedlemmar eller medverkande i föreningen: Carl Bildt, Gunnar Hökmark, Staffan Skott med flera. Där finns även Klas-Göran Karlsson och Kaa Engberg som båda strax innan årsskiftet valdes in av regeringen i styrelsen för Myndigheten för Statlig Historieskrivning Forum för levande historia, vilket visar hur täta kopplingar det är mellan myndigheten och kampanjorganisationen och hur djupt proplematiskt det är att regeringen givit staten i uppgift att bedriva historiepropaganda.

  Inget av detta är någon hemlighet. Men för många som mer eller mindre aningslöst läser DN-artikeln eller konfronteras med Forum för levande historia är det lika okänt som att Tallin ligger några kilometer närmare Stockholm än vad Helsingfors gör.

  För varför skulle man på hela taget bry sig?

  Bilderna i posten är hämtade från den här Flickrsidan och föreställer tändsticksaskar som skildrar det sovjetiska rymdprogrammet på 1950-talet.

  Läs också: Petter Partikulärt, Nils Gustafsson och en bra kommentar på bloggen Frisch gebloggt
 • 34 kommentarer:

  Anonym sa...

  Utmärkt skrivet, visst är statssocialismens brott skrämmande men "hundratals miljoner" som UOK menar rör det sig inte om, "kommunismens svarta bok" är väl utdömd som forskningskälla, särskilt när Sovjetunionen får 20 miljoner ryssar som dog i andra världskriget till skuldkontot.

  Rainer sa...

  Grattis till en utmärkt kommentar! Bakom UOK står den marknadsliberala tankesmedjan TIMBRO som i sin tur är ett dotterbolag till Stiftelsen Fritt Näringsliv som i sin tur finansieras av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Tidigare chef för TIMBRO var bl a Svenska Dagbladets politiske redaktör PJ Linder.
  Med andra ord ligger bakom UOK ett pekuniärt intresse att påverka opinionen mot allt vad representerar vänstern i Sverige, demokratiska partier såsom (s) och (v) inkluderad. Alla medlemmar i styrelsen eller hedersmedlemmar som du räknar upp har en klar högerprofil.
  Follow the money!

  Anonym sa...

  Undrar om de sovjetsoldater räknas in som förde ett anfallskrig mot Baltikum och Polen?

  Och skall man inte räkna in farbor Mao också? Han har ju också 70 miljoner döda på sitt konto. Och visst var han kommunist han med eller var han kines?? Hur var det nu? Glömdes han bort?

  Anonym sa...

  UOK!
  Äntligen någon som tar bladet från munnen och upplyser svenska folket om kommunismens illgärningar.
  Det är hög tid - så länge det finns folk som lever och kan vittna om de historiskt ojämförliga illdåd denna ideologi står för.
  Efter den Perssonska vitboken om nazismen krävs en uppföljare om kommunismen. Reindfeldt - agera!

  L. O. K. Ejnermark sa...

  Utmärkt inlägg!

  Anonym sa...

  http://antigon.wordpress.com/2007/05/09/nu-har-vi-bevisat-vad/

  Petter har skrivit om samma sak, och också bra!!

  Anonym sa...

  Grymt inlägg!

  Jag älskar dig och vill föda dina barn. Typ. För övrigt är det intressant att alla är indoktrinerade utom liberaldemokrater - det är tydligen Sanningen. Bah I say.

  Fortsätt med det du gör. Det verkar du nämligen göra bra.

  Anonym sa...

  Smack, smack, smack! Mycket bra, systematiskt och pedagogiskt. Och lätt sfärens snyggaste blogg, keep up.

  /Syrran

  jkl sa...

  Tack för ett bra inlägg om en vansinning artikel!

  Unknown sa...

  Är kommunismen ett styrelseskick?

  Problemet som alltid när man diskuterar kommunismen är att man ur mitt tycke blandar ihop ideologin och de idioter som trott sig tillämpa den. Det är samma sak med kapitalismen. Finns en lång radda diktatorer som tillämpat den.

  Jäkligt bra och pedagogiskt skrivit för övrigt.

  Anonym sa...

  jag har åtminstonde hört, jag vet inte var, att kommunismen _åtminstonde_ skall ha "ett klasslöst samhälle" som kriterium, _åtminstonde_. finns det något geografiskt område som har fyllt den funktionen, isåfall, hur många dödades där av förespråkarna för det geografiska områdets principer? hitta statistik på det så kysser jag dina fötter!

  Anonym sa...

  Kommunisterna i Kolla har också skrivit en kommentar:

  Return of the evil empire – Timbro till vårt försvar mot kommunismen

  Anonym sa...

  haha. speciellt det där med kvinnornas fasansfulla skepsis mot marknadsekonomin var roligt. det täcka könet är för tossigt. för det KAN JU INTE LIGGA NÅGON GENOMTÄNKT KRITIK I DETTA.

  Anonym sa...

  Undersokningen visar att skolsystemet har gjort det jobbet som Socialist regeringen har planerat. Sedan Palmes tid sa borjade man med kommunist propaganda i svensk TV och radio. Samtidigt bojade man infora vanster propaganda i skolorna, man undanholl pinsamma sanningar om kommunismen, samtidigt som man talade om hur dalig kapitalismen och usa ar. U-lands bidrag speglade socialist regeingens politik. Mest krigforande kommunist diktaturer fick del av svensk u-lands bidrag, Kuba, Nord-Vietnam, Angola, Mozanbique, Kina, mfl. Om jag inte misstar mej sa ar de landerna bidrags mottagare aven idag. Det ar inte konstigt att vi som vaxt upp omringade av propaganda, istallet for objektiv redovisning av valden inte vet mycket. / Nils P

  Unknown sa...

  Tack för en mycket bra och genomgripande redogörelse för rapportens innehåll.

  Du senaste "anonym"/Nils P: Nä, för Palmes regeringar ägnade sig ju aldrig åt åsiktsregistrering av kommunister, eller? Jag antar att det är socialismens fel att du inte heller lärt dig att skriva korrekt svenska?
  Kan du visa två exempel vardera på "Kommunist propaganda" i SVT samt regeringsdirektiv om att sprida "vanster propaganda" och tala om att kapitalism är dåligt? Det kanske bara är jag som haft underbart objektiva lärare (alternativt lärare som, eftersom de undervisat i små norrländska städer inte spelat någon roll och därför inte granskats av Statens Kommunist-upprätthållare) och aldrig upplevt några problem med detta.
  Eller så borde du släppa den konspirationsteorin.

  Unknown sa...

  Jag vet att jag sänkte mig till en ganska låg nivå där. Hoppas jag är förlåten, jag kunde inte låta bli.

  Erik Berg sa...

  Bra att du gjorde det så slapp jag... :-)

  Anonym sa...

  Haha... varför kan ni inte bara sluta kalla er kommunister och sluta att hylla diktaturer, så är alla era problem lösta! Då skulle man ju inte kunna anklaga er för annat än att ni är korkade! (Vänsterpartister)

  Ali Esbati sa...

  Jag undrar mest varför inte ditt inlägg indexeras på exv. knuff.se

  Pingar du?

  Erik Berg sa...

  Jag pingar ibland, ibland glömmer jag bort det. Den här gången glömde jag visst. Dumt.

  Anonym sa...

  Intressant med en analys av märkliga frågor som lett till ytterligare en välbehövlig propos om att historiekunskaperna bör bättras på; dock inte i form av kampanjer eller dessa snedvridna perspektiv som UOK hittills har åstadkommit.

  Å andra sidan, från Ung Vänster -- vad har vi att förvänta oss under år 2007?

  I år är det 70 år sedan en serie tragedier drabbade Sovjetryssland. I juni 1937 avrättades t.ex. efter en sluten skenprocess marskalk Tuchatjevskij och sju generaler, däribland Iona Jakir. Hans son Piotr Jakir överlevde och skildrade så småningom sitt öde i "Vägen genom Stalins läger" (på svenska på 1970-talet).

  I slutet av juli 1937 gav SUKP:s politbyrå direktiv till NKVD om att starta en stor "operation" mot "antisovjetiska element, ex-kulaker" med flera. Den massoperationen skulle komma att kräva ett par hundra tusen människors liv 1937-38.

  I "Kommunismens svarta bok" (1999) skildras detta, deskriptivt, men korrekt av Nicolas Werth. När kommer Ung Vänster att även på denna händelse ge oss en bättre analys, förklaring och tolkning än vad den franske historikern förmådde?

  När får vi se Ung Vänster berätta om varför så många i det dåvarande SKP (Sveriges Kommunistiska parti) så väl när det begav sig 1937 som långt senare, blint trodde på att Tuchatjevskij och kompani var "tyska spioner"...?

  Sympatiskt med engagemang, men vad blir kontentan när dagen är slut?

  Erik Berg sa...

  Ung Vänster är ett politiskt ungdomsförbund, inte en historieinstitution.

  Den svenska vänsterns historiska ursäktande av realsocialismens brott utreds bäst av historiker med full tillgång till arkiven, inte av oss själva.

  I syfte att ändå tala tydligt om vår egen historia, både bitar vi kan vara stolta över och sådant vi bör skämmas över, har vitböcker givits ut och mycket arkivgrävande gjorts av både parti och ungdomsförbund.

  CH Hermansson berättar lite mer om det här.

  Den som vill hävda att dagens vänsterparti försöker dölja sin historia är helt enkelt ute i väldigt ogjort väder.

  Anonym sa...

  I den åberopade skriften av W. Schmidt, på flera hundra sidor som skildrar det mesta från 1830-talet till våra dagar, går författaren mycket riktigt förbi, just "som katten kring het gröt", de frågor som väl borde väckas (tidigare liksom senare) kring "år 1937".

  W. Schmidt försöker på en halv (0,5) sida "förklara" terror och utrensningar under just Stalin och 1937 med en förment "masspsykos", något som inte för saken särskilt mycket framåt.

  Så i stället för att stå beredda att diskutera slingrar man sig undan. Undra på att reaktionen (i Sverige liksom utomlands) får en så lätt match mot f.d. kommunister. Situationen hade inte behövt vara så eländig om Partiet klarat av sådant som gjordes i Italien (av fd. PCI), i stället för att behöva invänta att en gammal journalist på en borgerlig stockholmstidning börjar skriva...

  Jämfört med vad man vet internt om relationerna i SKP (Sveriges sektion av Kommunistiska internationalen) är det man vill lyfta fram för utomstående inte mycket att komma med.

  Anonym sa...

  DN:s artikel är så ensidig och luddigt upplagd att det är skrämmande. Men verkligen bra utrett och skrivet av dig! Ha det underbart!
  //Lina (www.acupoftea.blogg.se)

  Lennart Regebro sa...

  Varför skall man bry sig?

  För att det fortfarande finns en liten men högljudd grupp av folk som vill göra om misstagen Sovjet gjorde. Dom kallas "kommunister", och misstaget kallas "kommunism".

  Anonym sa...

  Artikeln är helt klart lite virrig - men faktum kvarstår - jag har inte lärt mig ett smack om kommunismens misstag i skolan. Folkmord i form av judeutrotningen vet alla allt om, men vem vet något alls om de straffarbetande i Sibirien, eller alla andra miljoner sovjeter som blev mer eller mindre mördade? Mina mindre intresserade och pålästa vänner vet ingenting, jag har politiskt engagerade föräldrar att tacka för att jag vet någonting om saken.

  Unknown sa...

  Bra skrivet!

  Joakim Sarnelid sa...

  Tack för en bra artikel!
  Jag anser mig stå till höger i politiken och har inte mycket till övers för kommunism eller planekonomi. Men ännu mindre har jag till övers för folk som trollar med statistik och skriver ogrundade artiklar med dolda agendor i dagspressen!

  Anonym sa...

  Härligt att det fortfarande finns så många människor som försöker dölja, och marginalisera kommunismens brott. Samt att det finns människor som är fullt medvetna om de massmord som genomförts i kommunismens namn och fortfarande följer religionen. För det handlar om tro, inte om logik, eller förnuft och rationallitet.

  Anonym sa...

  Varför inte Joakim, vänstern har gjort det i 40 år nu.

  Anonym sa...

  Som jag redan skrivit på Esbatis blogg så kan det ju vara en tröst att ingen trodde ett ord på vad massmedia och myndigheterna sade i Sovjet, eller i de gamla Öststaterna. I de senare länderna trodde somliga tom att Hitler var en fin kille, eftersom han enligt offentlig "propaganda" var usel :-). Så vem vet, borgerligheten kanske biter sig själv i svansen med sin antikommunistpropaganda.

  Sedan tycks det mig nog som om det är den svenska högern som är mest ovillig att erkänna sina historiska synder. Det är väl därför de jobbar så energiskt, på den kanten, för att försöka få folk att istället tänka på Sovjets dito.

  Varför har moderater, liberaler och Timbrohögern glömt fascismen förresten? Varför inte en propagandakampanj för att infomera om denna? För att man inte anser att denna är klandervärd - eller?

  Bra skrivet förresten Erik!

  Skalman sa...

  ’’Den rådande ekonomiska världsordningen leder till död och i lidande i en omfattning som varken nazism eller kommunism kommit i närheten av’’ säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, SDS 10/12 2005.

  Ingen verkar har lyckats motbevisa detta påstående och den logiska konsekvensen bli då att denna världsordning omgående måste utbytas mot en bättre.

  Lästips:
  Pierre Gilly : ’’Le Livre Noir Du Capitalisme’’, 1998.
  Marc Ferro: ''Kolonialismens Svarta Bok’’. Leopard 2005.
  Klein, Naomi: ’’Chockdoktrinen’’. Ordfront 2007.

  Anonym sa...

  behovet for at se:)

  Anonym sa...

  "I de senare länderna trodde somliga tom att Hitler var en fin kille, eftersom han enligt offentlig "propaganda" var usel :-)."

  Hitler var Sovjetunionens allierade enligt Molotov-Ribbentroppakten och Röda Armén och Wehrmacht genomförde gemensamma operationer och segerparader på polskt och ukrainskt territorium. Gammal vänskap dör aldrig...