02 april 2007

Kommunikativ taktik

Från den nya arbetarregeringens hemsida kan man ladda ner riktlinjer (pdf) för att lära sig tala som en ny moderat (så att man inte till exempel råkar låta som en gammal moderat). Jag gillar den här listan, den säger så mycket om hur det ser ut inuti moderater, gamla som nya:

Den här gillar jag också, utsträckta händer istället för knutna nävar. Det är fint. Öppenhet, liksom, det är bra. Mycket bättre än sunkig gammal konflikt:

10 kommentarer:

K sa...

Åh så läskigt. Åh så tydligt. Åh, så läskigt.

Anonym sa...

Äh, vadå läskigt? Det säger väl mer om er tolkning. Manipulativ retorik är för fan inte begränsat till moderaterna. Men det är ändå något med den där listan som får mig att misstänka aprilskämt. Om jag ändå orkade gå till deras hemsida och kolla...

Erik Berg sa...

Listan är gammal, den användes för att kalibrera om de moderata valarbetarnas retorik inför valet.

Och Alexander, visst är taktik både tillåtet och nödvändigt i politik. Inget konstigt med det, men intressant vilka ord som skall bytas ut för att tala om samma saker som tidigare. I moderaternas Sverige finns alltså inga låginkomstagare, bara de som för tillfället råkar tjäna minst. Ja så kan ju också klassamhället trollas bort... i retoriken... det nya arbetarpartiet är bara en retorisk övning.

Anonym sa...

Ja, men alla partier har väl ett sätt att uttrycka sig på som framhäver det positiva och maskerar det negativa med deras budskap (ur ett folkperspektiv)? Politik är till stor del manipulation, skulle jag vilja hävda. Samtidigt som man relativt obstinat, utan att egentligen lyssna på meningsmotståndare, för fram sitt budskap måste man överleva som organisation, vilket nödvändiggör en relativt ryggradslös anpassningsförmåga. Men sedan handlar det väl även om att använda ett språk som passar in i det perspektiv man har på samhället? Jag anser till exempel inte att klasser är en objektiv existens, eftersom jag inte tror på naturgivna kategorier. Det går att göra andra indelningar.

Med det sagt känner jag att jag borde ge dig beröm. Även om jag lutar mer åt det liberala, individualistiska hållet och absolut inte håller med om en del av det socialistiska budskapet tycker jag du skriver intelligent och insatt och tar upp viktiga problem på ett resonligt sätt. Utan att känna dig som person vågar jag ändå påstå att det behövs fler som du i politiken. För vad spelar det egentligen för roll vad jag tycker. ;)

Anonym sa...

På sida 30 finns en uppsättning av de gamla grafiska profilerna. Kan inte låta bli att sakna tiden då moderaterna var mörkblå även på ytan.

De där överpedagogiska NO NO och röda korset över de gamla symbolerna gör ju att man blir sugen på att affishera stan med de där gamla mörkblå M:en i rent adbusting syfte.


/ Petter

Daniel sa...

I valet 2002 var enligt moderaterna "min farmor rädd för att gå ut". Det stämde inte. Men nu, nu är min farmor rädd - för moderaterna! Och det är jag också.

Anonym sa...

Det finns goda sätt att luras på och dåliga alltså.

Det är ju förstås mycket hederliga och ädlare att förfalska verkligheten med hjälp av retorik än att göra det med statistik, som alliansen beskyllde socialdemokraterna för att göra.

Anonym sa...

Kerstin:

"Det finns goda sätt att luras på och dåliga alltså."

Vem har sagt det?

"Det är ju förstås mycket hederliga och ädlare att förfalska verkligheten med hjälp av retorik än att göra det med statistik, som alliansen beskyllde socialdemokraterna för att göra."

Tja, personligen tror jag inte att verkligheten är så enkel att man kan tala om regelrätt förfalskning när det åtminstone delvis handlar om olika perspektiv och olika sätt att beskriva saker. Jag är dessutom fullständigt övertygad om att ALLA partier, oavsett ideologi, i praktiken "fuskar" med objektiviteten, vare sig det gäller statistik, retorik, spioneri eller medlemsantal, m m. Du verkar tro att jag är ute efter att utmåla Moderaterna som ärligare än andra partier. Så är inte fallet.

Anonym sa...

Livspuzzla med allianzen.

Anonym sa...

Jo, jag håller med: det finns olika bra sätt att förfalska verkligheten på...

Jo, det som sker ÄR läskigt...