10 maj 2007

Mer om brytningen i Göteborg


Måste än en gång säga att jag är stolt över vänsterpartiets agerande i Göteborg just nu. Igår bröt alltså vänstern budgetsamarbetet med (s) och (mp). De senare två ville växla in högkonjunkturen i skattesänkningar, vilket man förstås kan göra. Men någon vänsterpolitik är det inte. Vänstern menade istället att nu - om någonsin - är det dags att använda utrymmet för att höja kvinnolönerna inom kommunen och täppa igen hålen i stadsdelsförvaltningarna. Den ståndpunkten föranledde Göran Johansson att kalla vänsterpartiet för "jätten Glufs Glufs, som bara vill ha mer."

Ja, de har fanimej ingen gräns de kommunalanställda kvinnorna. Snart har de glupska fettona roffat åt sig varenda skattekrona i hela västsverige.

Genom hela skeendet har vänsterpartiet agerandet konsekvent, rakryggat och riktigt. Efter en interndemokratisk process och beslut i distriktsstyrelsen stod det klart att man inte kunde gå med på en skattesänkning, det skulle strida mot allt det man gick till val på. Beslutet är naturligt, ett ansvarstagande (populärt ord) inför de väljare som lade sin röst på partiets valplattform.

Det avbrutna samarbetet innebär att vänsterpartiet nu förlorar viktiga positioner i kommunens nämnder och bolag, men som Elise Norberg och Marie Lindén säger:
– Vi sitter inte på ordförandeposter för vår egen skull. Vi måste kunna föra en politik som är den vi valdes för. Vi gick inte till val på att sänka skatterna utan på att öka välfärden.
Betygen i lokalpressen följer ett givet schema. "Principrytteri" skrev GP, "saknar all trovärdighet" säger folkpartiet, "svårbegripligt och tragiskt" menar moderaterna.

Vänsterpartiet är med andra ord på rätt väg.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Tillåt en medborgare från andra sidan Sverige (kgl huvudkommunen) lyfta på hatten för göteborgsvänstern. Bra gjort! Hoppas det här sprider sig över landet så att alla marknadsliberaler inom och utom SAP får känna att dom lever!