05 maj 2007

Slakten: Akt 1

Bild härifrån.

Mats Odell har nu skridit till verket och påbörjat bortslumpandet av Telia Sonera. Vem som köpte aktierna vet han inte riktigt, men det var ”en mängd högkvalitativa institutioner”. De flesta av dom råkade visst vara stationerade i London. Det känns bra, engelsmän är jäkligt trevliga.

Försäljningen gav staten en engångsintäkt på ungefär 18 miljarder. Pengar som enligt Odell nu skall ”användas till välfärdstjänster” och till att "amortera på statsskulden".

Vi får hoppas att det där med ”välfärdstjänster” var en slarvig formulering... förhoppningsvis är Odell medveten om att det inte anses vara en särskilt god ekonomisk strategi att finansiera löpande drift med engångsintäkter.

Vi utgår från att han inte menade på det sättet. Kvar finns isåfall att amortera ner statsskulden med 18 färska miljarder.

Förra året delade Telia Sonera ut 6:30 kronor per aktie. Det motsvarar ungefär 2,3 miljarder i utdelning för de aktier som nu såldes. Försäljningen hade möjligen varit en god affär om den årliga räntekostnaden för statsskulden hade legat kring 12%, men nu är statsskuldräntan istället närmare 4%. Högt räknat kan en amortering mer 18 miljarder minska räntekostnaden med ungefär en miljard, allt annat konstant. Staten förlorar alltså ungefär 1 miljard per år på affären. Det är ungefär 4000 lärartjänster.

Jag vet inte hur det gick för Mats Odell på mattelektionerna i bibelskolan, men inte kan han varit klassens ljus direkt. Men han verkar gilla att sälja saker.

9 kommentarer:

Daniel sa...

Enligt rykten vet han inte vem som köpt de där aktierna eftersom det inte finns så många datorer och telefoner kvar på departementet längre. Däremot fanns det oerhört mycket av de varorna på blocket för några veckor sedan...

Anonym sa...

TeliaSoneras ordinarie utdelning uppgick till 1,8 SEK per aktie. Resterande 4,5 SEK per aktie är att betrakta som en extraordinär engångsutdelning. Du bör alltså jämföra 1,8 SEK per aktie i utdelning annars blir din beräkning felaktig. Därtill måste man kräva en högre avkastning än statslåneräntan då en investering i TeliaSonera innebär en rad risker. T ex så kommer TeliaSoneras intjäning att påverkas negativt av lägre intäkter från det fasta telenätet.

Det gäller således att göra en mer djupgående analys av effekterna av en avyttring av TeliaSonera-aktierna än vad du gjorde för att kunna göra en rimlig bedömning av vad som är rätt.

Erik Berg sa...

Anonym: Det är riktigt att Telia gjorde en extraordinära utbetalning för 2006, men även om du räknar på året innan, då utdelningen var 3:50 per aktie så blir det en dålig affär för staten att sälja av för att amortera statsskuld.

Att intäkterna från fasta telenätet kommer fortsätta minska över tiden är väl ingen nyhet för någon, det uppvägs mer än väl av expansionen inom mobil kommunikation och datatrafik. Telia Sonera räknar med att både vinst och omsättning skall öka de kommande två åren.

Det är med andra ord en formidabel vinstmaskin i en framtidsbransch som staten nu slumpar bort. För ideologi.

Anonym sa...

Det ska bli intressant, eller egentligen inte, att se hur solidaritetsbegreppet kommer att tolkas den dag bubblan till slut spricker.

Fin bild, illustrativ. - (Oh Jesus,) whip it good!

Anonym sa...

Jag blir upprörd när jag läser detta tanklösa raljerande över "bibelskola" och liknande. Har du så lite på fötterna att du måste ta till så tunn retorik?

Vad du helt missar är att det inte finns några skäl för staten att äga aktier i telekomföretag. När TeliaSonera säljs ut ökar den ekonomiska friheten och detta är ett värde som inte låter sig mätas i pengar.

Erik Berg sa...

Kurre:

Tunn retorik? Innan du yttrar dig mer rekommenderar jag att du begrundar innebörden i Matt 7:3.

Och när du ändå plockat fram den heliga skrift, passa på att läsa Matt 21:13 och Matt 23:16. Det har nog inte Mats Odell gjort på länge.

Telia är inget "telekomföretag", Telia är ett bolagiserat statligt verk som förvaltar en strategisk svensk infrastruktur, det finns inget skäl för privata investmentbanker i storbritannien att äga den, det finns alla skäl i världen för svenska staten att göra det.

Detta vid sidan av, det som posten handlade om, att det dessutom är en ekonomisk idioti att sälja nu. Men du satte fingret på den egentliga orsaken till utförsäljningen: den ideologiska övertygelsen att allt gemensamt ägt ska säljas ut.

Anonym sa...

Kurre, det finns en och annan som tycker det är bra att staten äger grundläggande infrastruktur, vägar, järnvägar, telenät tex.

"När TeliaSonera säljs ut ökar den ekonomiska friheten och detta är ett värde som inte låter sig mätas i pengar."

Det här låter som det kommer från Ayn Rand skolan snarare än bibelskolan men du låter frälst i alla fall:-)

Anonym sa...

Erik,

Jag gillar inte din ton. Jag tycker att lite mer respekt skulle vara på sin plats - både gentemot mig och gentemot en av Sveriges mest kompetenta ministrar.

Vidare är det intressant att du tycker att svenska staten ska äga en teleoperatör verksam i Finland, Norge, Danmark, Spanien, Ryssland, Turkiet och en mängd andra länder.

Att du kallar telenäten i dessa länder "strategisk svensk infrastruktur" luktar faktisk gammal unken storsvensk nationalism.

Anonym sa...

strålande inlägg, jag snor nog en del av det till några artiklar...

Emil B