08 december 2010

Att tänka flera tankar samtidigt om Julian Assange

Igår och idag har arresteringen av Julian Assange dominerat nyhetsflödet. Gripandet är en följd av att den svenska polisen utfärdat en internationell arresteringsorder, gällande ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Gripandet sker samtidigt som Paypal, Mastercard och VISA stryper möjligheterna att donera pengar till Wikileaks, samtidigt som Wikileaks servrar utsätts för upprepade attacker, samtidigt som etablerade medier och journalister ställer sig på de mäktigas sida och vill tysta Wikileaks och samtidigt som diplomater talar öppet om att avrätta Julian Assange. Detta som svar på den hemligstämplade information Wikileaks läcker ut, där makthavare över hela världen avslöjas med byxorna nere.

Är det ett sammanträffande att Assange grips just nu, samtidigt som Wikileaks både skriver om historien, hyllas och attackeras? Med största sannolikhet: ja.

Ibland är det helt enkelt så att skeenden sammanfaller.

Under hösten har det vuxit upp en stor global rörelse till stöd för Wikileaks viktiga arbete. Det är glädjande och direkt nödvändigt. Intressekampen kring informationsflödena skärps, hemligheter är strategiska vapen i dagens maktutövning och Wikileaks innebär, som jag skrivit om tidigare, en fundamental och positiv styrkeförändring i informationsmaktbalansen mellan ledare och folk, särintressen och allmänhet.

I och med gripandet av Julian Assange ställs Wikileaks anhängare inför en av sina första stora utmaningar. Att inte tappa huvudet fullkomligt.

Det har hittills inte lyckats så väl. Dygnet efter gripandet har istället urartat i en oändlig rad av förvirrade antifeministiska uppkastningar, bäst klädd i ord och bild av praktidioten Glenn Beck, som förvisso inte är anhängare till Wikileaks eller Assange, men inte missar tillfället att smäda och förlöjliga svenska feminister. På Facebook har det startats ”Free Julian”-kampanjer, som om han vore fängslad. Etablerade feminister tar ställning för att Assange inte kan vara skyldig till våldtäkt, baserat på uppgifter i tabloidpressen. Normalt rimligt förnuftiga vänsterprofiler sluter sig till att eftersom Assange jagas av CIA så kan han inte samtidigt begå sexuella övergrepp, det skissas upp avancerade indiciekedjor för att framställa Anna Ardin, den ena av de två målsägarna, som CIA-anknuten, Claes Borgströms hemsida kraschas av ett gäng puckon med datorer... Gosh. Frihetens försvarare tvekar inte en sekund att kasta all feministisk medvetenhet de eventuellt kan ha påstått sig omfatta, över bord, slå armkrok med reaktionärer och dra okritiska slutsatser om vad som faktiskt hände i Stockholm i i augusti. Vilka som är skyldiga och vem som måste vara oskyldig. För dem råder det inga tvivel om att Assange är utsatt för en komplott. Inte för att de vet, utan för att de bestämt sig för den bekväma vägen att se världen i svartvitt.

Utan tvivel har Assange mäktiga fiender. Med hänsyn till det är reaktionerna bland hans supportrar möjligtvis på något plan begripliga. Men det hindrar inte att det som utspelar sig, som Mymlan skriver, är precis som Bjästa, men i global skala. En populär och framgångsrik kille som vi beundrar måste vara oskyldig. Två okända kvinnor – groupies, helt klart – kan enbart vara ute efter uppmärksamhet och bekräftelse och väljer att utnyttja vår favoritkille. För att skada honom eller för att själva tjäna på det. Varför vill de krascha vårt party, när vi hade det så trevligt?

Ur ett strategiskt perspektiv är det läge för alla som dragit snabba slutsatser kring komplotter och Assanges oskuld att spara på krutet tills det verkligen behövs. För kriget mot Wikileaks har ännu knappt brakat lös och Julian Assange kommer att vara lovligt villebråd för väldens mäktiga lång tid framöver. Ni gör er själva och kampen för informationsfrihet och transparens en otjänst genom att ge Julian Assange frikort.

Så, försök istället hålla några tankar i huvudet samtidigt:

• Flera parallella och av vandra oberoende skeenden kan pågå samtidigt i en människas liv, det händer trots allt oss alla dagligen. Tillvaron är inte en roman med en på förhand uttänkt handling där allt som sker sitter ihop på ett logiskt vis. Det Assange anklagas för i Sverige är något annat än det han samtidigt jagas för av världens säkerhetstjänster.

• Att Julian Assange grundade Wikileaks innebär inte att han därmed inte kan begå sexuella övergrepp. Det är rentav både praktiskt och teoretiskt fullt möjligt.

• Huruvida det har skett eller ej vet vi dock inte, vi vet bara att två personer efter samråd med sin advokat, tillika tidigare Jämställdhetsombudsmannen, Claes Borgström, har anmält Assange för våldtäkt och sexuellt ofredande. Det är anklagelser som måste utredas och prövas, detta helt oavsett om den anklagade samtidigt är en hjälte i andra avseenden. Att göra gott med ena handen innebär inte att man är fri att samtidigt göra ont mot andra med andra handen.

• Det enda rättsäkert möjliga sättet att pröva anklagelserna är genom en formell rättsprocess. Svenska åklagare har prövat anklagelserna och funnit dem vara starka nog för för en internationell efterlysning. Efterlysningen har försenats av formella brister, och händelsevis sammanfallit med Cablegate. Wikileaks har löpande gjort nya stora avslöjanden under året, när efterlysningen än hade gjorts hade den kunnat sammanfalla med en ny publicering på Wikileaks. Ingenting tyder på att detta är avsiktligt från åklagarens sida.

• Att en av de två kvinnorna befann sig på en fest dagen efter att ha utsatts för ett sexuellt övergrepp, betyder inte att ett sexuellt övergrepp eller en våldtäkt därmed inte kan ha ägt rum, som diverse självutnämnda psykologer försöker få det till. Människor kan reagera på tusentals sätt efter att ha utsatts för ett sexuellt övergrepp. Man behöver inte ens vara förkrossad eller må särskilt dåligt – våldtäktsoffer har faktiskt ingen sådan skyldighet – det kan ändå vara fråga om ett övergrepp, som ska prövas mot lagen.

• Ingen av de inblandade har någonting i sin bakgrund eller beteende som tyder på CIA-kopplingar. Mer osannolika CIA-agenter än socialisten Claes Borgström och feministen, ekumeniska följeslagaren och palestinavännen Anna Ardin får man leta efter. Honeytrapteorin faller på sin egen orimlighet. Naturligtvis, för de verkliga konspirationsteoretikerna, och de har varit många de senaste dagarna, bevisar den låga sannolikheten enbart att en CIA-länk måste finnas. För så listiga är de ju, säkerhetsgubbarna.

• Använd lite Ockhams rakkniv för bövelen.

Det viktiga för Julian Assanges anhängare och Wikileaks försvarare nu är att se till att gripandet och prövningen mot anklagelserna i Sverige inte övergår i att Assange lämnas ut till USA. Men för att den striden alls ska kunna tas är det absolut nödvändigt att inte gå vilse i onyanserade sammanblandningar av olika skeenden, och att, kort sagt, inte förvandlas till konspirationsteoretiska reaktionärer.

Läsning: Salon

41 kommentarer:

Agnes sa...

Mycket bra skrivet.

Rebecka sa...

Jävligt bra skrivet. Jag blir så trött på alla svartvita resonemang som har varit kring detta...

Anna Tholl sa...

Tack för ett välformulerad och genomtänkt inlägg.

Christian sa...

Bra!
Här är en annan vänsterprofil som också failar i att tänka flera tankar samtidigt: http://tinypic.com/r/95z9ea/7

Stefan sa...

Jävligt klokt!

Faidros sa...

Tack för ett inlägg helt utan hysteri! Det behövs!

Nicholas Miles sa...

Jag tycker inte att själva skuldfrågan i sig är så intressant, utan snarare själva rättsprocessen. När den första åklagaren ansåg att Assange kunde misstänkas för brott, meddelade hon inte honom, utan pratade istället bara med pressen. När Assange via löpsedlarna fick veta att han var misstänkt hörde han själv av sig till polisen och frågade om de ville att han skulle komma in och prata med dem. De sa nej.

Istället för att bara förhöra honom när han ändå var i Sverige, väntade de tills han lämnade landet och utfärdade då en internationell häktningsorder. Assange erbjuder sig då att åka till den svenska ambassaden i UK för förhör, men den svenska ordningsmakten sade blankt nej. De skulle bestämt ha honom frihetsberövad och förd till Sverige.

Och efter allt detta har Assange FORTFARANDE inte fått ta del av misstankarna mot honom på sitt eget språk. Det spelar egentligen ingen roll om Assange är skyldig, om alltihop är komplott, eller om det förhåller sig på något annat sätt. Hela debaklet luktar rättsröta lång väg, och då är det inte konstigt att folk blir arga.

Walle sa...

Nicolas: VET du det, eller är det saker du fått via media eller konspirationsteoretiker? Sverige kan faila på väldigt många plan, men att inte åklagare skulle ha sökt honom direkt låter oerhört märkligt, vad skulle en åklagare/polis göra så för?

Sen så är det ju uppenbart att Assange/Wikileaks behöver en kurs i PR. De borde dumpat honom som talesperson direkt det här började snurra. Alternativ två så borde han självmant sökt sig till den svenska polisen direkt, inte sticka till England och kommunicera via advokater.

Walle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
thehumuslayer sa...

Det hade varit perfekt om det här inlägget också fanns på engelska så kunde man sprida det på Twitter. Hand some sanity pills around.

Anonym sa...

Twittret: "Julian vill gå på kräftskiva, nån som har ett par lediga platers ikväll el imorgon?" är väl knappas samma sak som du skriver: "Att en av de två kvinnorna befann sig på en fest dagen efter att ha utsatts för ett sexuellt övergrepp"

Det är ju offret självt som vill gå på fest tillsammans med personen som begått övergreppet på henne. Ett par lediga platser. Inte en ledig plats.

Herself included of course.

Erik Berg sa...

Mattias: Salonartikeln jag länkar i slutet säger typ allt jag säger fast bättre. Men jag fick faktiskt nyss ett samtal från en journalist som jag tror satt i Mexiko och läste bloggen i Translate :-)

Erik Berg sa...

@Anonym: jag ser inte alls det märkliga i den tweeten... Ardin var Assanges värdinna under Sverigebesöket och förväntades rimligtvis följa med honom till sociala events, oavsett vad som hänt mellan dem.

Men det där har jag ingen aning om, och inte du heller.

Dock, återigen: man kan utsättas för övergrepp, misshandel, trakaserier etc från en person och ändå fortsätta att umgås, kanske ha en relation, med den personen. Det är inte direkt ovanligt och det förminskar inte på något vis övergreppen.

Ivar sa...

Mycket bra!

Anders_S sa...

Att kalla mig konspriratoriskt är bara korkat. Jag har skrivit om det hela hur ur många synvinklar som helst och har aldrig uteslutit att det har ägt rum sexuella övergrepp.

Däremot är jag inte blåögt naiv och jag har sett många gånger hur USA:s och Sveriges underrättelsetjänster utnyttjar sånt som händer, utnyttjar folk och påverkar utan att de utnyttjade ens vet om det. Det finns rätt många bevisade exempel från Göteborg 2001 och i Säkerhetstjänstkomissionens utredning så det är inte heller ovanligt i vårt land. Så nån konspirationsteori är det knappast. Och ingen konspiration heller.

Dessutom framlägger jag ingen som helst egen teori utan hänvisar enbart till Conterpunch.

Erik Berg sa...

Anders: Du är absolut inte värst i konspirationsteoriandet eller uppkastandet och därför var det lite missvisande att länka just dig en den passusen, men det var dina poster jag kom att tänka på i farten. Kildén & Åsman är andra som jag respekterar som har gått vilse ännu värre här.

Men när du ger luft åt den spekulativa och illa underbyggda smädelsekampanjen som spridits på Counterpunch, agerar du i mina ögon oerhört omdömeslöst. Är du feminist känner du igen skeendet som nu utspelar sig och borde veta att hålla isär frågorna och hålla huvudet kallt.

Anonym sa...

@erik berg (@anonym)
"jag ser inte alls det märkliga i den tweeten"? Jag håller med dig om att ett offer inte har någon skyldighet att agera på ett visst sätt, men GIVET att ett övergrepp skett - allvarligt nog att polisanmäla - så är tycker jag det verkar tämligen märkligt att inte avbryta sitt uppdrag som värd åt den som gjort detta. Det är knappast ett bevis men nog är det ett indicium? (Därmed inte sagt att det i ljuset av annan bevisning blir fullständigt irrelevant.)

Anonym sa...

"Erik Berg sa...
@Anonym: jag ser inte alls det märkliga i den tweeten..."

Men det gjorde A som försökte radera just de tweetsen!

Sen har ju Broderskapsrörelsen officiellt gått ut med att vad pressekreterare A gjorde på sin FRITID hade inget med hennes jobb att göra och att den kristna grupperingen därför inte hade något emot att Assange sov i A's säng. Inte hade nåt emot att A bad att få sova i samma säng.

Men nu menar du att hon hade nån slags 24/7 verksamhet?

Du är ute på tunn is.

Erik Berg sa...

Anonym: Du snackar bara skit. Det är bisarrt att överhuvudtaget sitta och spekulera i detta, men gällande mysteriet med de "bortplockade tweetsen" behöver det ju faktiskt inte vara konstigare än att Anna Ardin, som inte önskade bli en offentlig person på den här affären, tog ner dom när hon insåg att en lavin av idioter var på väg i hennes riktning och skulle dissekera allt de kan komma över av hennes privatliv. Jag skulle nog faktiskt gjort precis likadant och plockat ner vad jag kunde för att slippa de fjuniga privatdetektiverna som drar patetiska växlar på "indicier" de feltoklar.

Anna sa...

Väldigt bra skrivet! Nyanserat och med den vettigaste poängen klar: vi vet inget om de påstådda övergreppen och ska därför låta det gå till rättegång, däremot ska vi inte låta det gå till utlämning till USA.

s. sa...

Bra skrivet!

Anonym sa...

TACK!

Anonym sa...

Håller med om att det är lite irrelevant att spekulera i borttagna tweets (och ändå sitter jag här och skriver!) MEN tycker visst att taget allena är "Julian vill gå på kräftskiva, nån som har ett par lediga platers ikväll el imorgon?" är märkligt GIVET ett övergrepp nära inpå. DOCK vore det vansinne att basera en utsaga på detta allena, bl.a. eftersom det inte är något annat än ett (svagt) indicium men också p.g.a. att det är skevt valt. Letar man efter NÅGOT "bevis" som misskrediterar personen ifråga så kommer man hitta det (och är detta det mest misskrediterande man kunde hitta är det sällsynt svagt).

Erik sa...

Anonym:

Du kan ju sitta på kammaren och tycka det är märkligt utifrån någon sorts "om jag hade blivit våldtagen hade jag minsann inte umgåtts mer med förövaren"-resonemang, men ifall du istället för att konsultera din egen fantasi kollar på hur sexuella övergrepp begås och vad responsen blir så är de inte alls ovanligt att man t.ex. inledningsvis inte uppfattar att man utsatts för ett övergrepp, eller att man fortsätter att umgås med förrövaren (standardförfarandet 1A är väl istället att förövaren är den som offret spenderar mest tid med av alla, eftersom de i allmänhet är gifta/sambos/ihop).

Jonas V sa...

Jättebra skrivet inlägg! Jag hade nästan helt tappat tro på att någon faktiskt kunde tänka i gråskalor i bloggosfären efter det här drevet.

Petter sa...

Tack för postningen! Reaktionerna på den här historien har verkligen gjort mig äcklad och bedrövad. Bjästa i kubik.

Nicholas Miles sa...

"Nicolas: VET du det, eller är det saker du fått via media eller konspirationsteoretiker?"

Länk: http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/assange-could-face-espionage-trial-in-us-2154107.html
Jag citerar hans advokat:
"In relation to the state of play in Sweden, it is important for the court to be aware of the background to this. Mr Assange has made repeated requests that the allegations against him be communicated to him in a language he understands. That has been ignored by the Swedish prosecutor. Another Swedish prosecutor dropped this case early on for lack of evidence and it was resurrected in Gothenburg rather than Stockholm."

Att han skulle ha flytt landet är också hittepå: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8241411.ab
Jag citerar återigen hans advokat:
– Han bad om lov att lämna Sverige och fick det av den svenska åklagaren Marianne Ny. Han flydde inte på något sätt från Sverige.

Det är med andra ord ganska uppenbart att Ny hade som uppsåt att konstruera en häxjakt istället för att lösa fallet på smidigaste sätt. Varför hon gjorde så kan man ju spekulera i, och det behöver alls inte röra sig om en CIA-konspiration eller en radikalfeministisk komplott, men att det luktar rättsröta om hela hanteringen, det är ett som är säkert.

Anonym sa...

Bra att det finns fler som kan skriva nyanserat om det här istället för att tro på rena konspirationsteorier.
Tack för ett bra inlägg.

robin johansson sa...

Bra skrivet!
Det jag reagerar på mest är att hon Anna påstår sig vara feminist och socialist och jadda jadda. Är det bara jag som blir ganska upprörd över att hon verkar utge sig för att vara en duktig samhällsvetande feminist. Samtidigt som hon lobbyar för anti-abort? Bara jag som tycker det luktar dålig feminist om henne? Hon lobbyar för att hämma kvinnors bestämmanderätt.. Abort är ju inget tjejer varken vill gå igenom och än mindre känna skuld inför anti-abort galningar.

Jag tycker egentligen det är jävligt ointressant vad Assange har gjort, det är ingen nyhet att män våldtar och sexuellt ofredar kvinnor. Och han kan säkert ha gjort det, skulle inte förvåna mig ett dugg. Däremot tycker jag ju hanteringen har varit enormt vimsig och fram och tillbaka, och därmed förlorar lite trovärdighetspoäng. Och att hon Anna (eller CIA :))raderade sina blogginlägg när en process redan har dragits igång verkar ju ganska lagom puckat också. Alltså så känns Assange rätt ovidkommande när det är en så enormt mycket större sak som Wikileaks står för. Speciellt när det egentligen inte framkommit något varken vettigt eller sakligt om situationen.

Jaja, jag är feminist, och jag blir som sagt fruktansvärt upprörd att Anna har en så kass kvinnosyn och kallar sig feminist, hon är ju som Göran Persson och alla andra som är "feminister". Jag tror säkert Assange kan vara både det ena och andra, men jag är skeptisk när det gäller detta. Tror han hade vettigare saker för sig än att sexuellt ofreda ett par olika kvinnor, när han dessutom är i Sverige som för wikileaks är en av få plattformar de konsekvent kan arbeta ifrån. Låt säga att han är våldtäcksman, synd, klart han ska sitta inne ett bra tag då. Men detta är ju precis vad makteliten vill, att folk ska smäda wikileaks ansikte utåt för att göra en ny monumental rörelse till en våldtäcktssekt, och få folk att tappa tilltro och fokus på det viktiga. Det luktar lite som någon skrivit som det gick för Che guevara och många andra, but with mental bullets. :)

Robin johansson sa...

Jag kom på lite mer skit att skriva.

Om nu Anna faktiskt har ljugit eller förvrängt sanningen på något vis i detta fall så är hon dessutom oerhört osysterlig. Då hon spär på den tro som verkar finnas kvar idag om att det är så många tjejer som ljuger om sådana här saker.

Våldtäkter med mera utförs redan i mycket högre utsträckning än vad statistiken visar. Därför vore det så förfärligt om hon hittar på detta, speciellt i och med mediautrymmet detta fått. Hon skulle bli en vandrande reklampelare för att kvinnor anmäler med osanning. Vilket extremt sällan faktiskt är fallet.

Om Assange faktiskt bevisligen har gjort dessa saker. Nackskott.

Om Anna ljuger. Nackskott.
Om hon inte ljuger, tvångsomskolning i feminism utanför den kristna sektläran hon verkar efterleva nu.

Anonym sa...

Spot on!

Klas sa...

Du kan ju sitta på kammaren och tycka det är märkligt utifrån någon sorts "om jag hade blivit våldtagen hade jag minsann inte umgåtts mer med förövaren"-resonemang, men ifall du istället för att konsultera din egen fantasi kollar på hur sexuella övergrepp begås och vad responsen blir så är de inte alls ovanligt att man t.ex. inledningsvis inte uppfattar att man utsatts för ett övergrepp, eller att man fortsätter att umgås med förrövaren (standardförfarandet 1A är väl istället att förövaren är den som offret spenderar mest tid med av alla, eftersom de i allmänhet är gifta/sambos/ihop).

Klas sa...

Anonym skrev:
"Du kan ju sitta på kammaren och tycka det är märkligt utifrån någon sorts "om jag hade blivit våldtagen hade jag minsann inte umgåtts mer med förövaren"-resonemang, men ifall du istället för att konsultera din egen fantasi kollar på hur sexuella övergrepp begås och vad responsen blir så är de inte alls ovanligt att man t.ex. inledningsvis inte uppfattar att man utsatts för ett övergrepp, eller att man fortsätter att umgås med förrövaren (standardförfarandet 1A är väl istället att förövaren är den som offret spenderar mest tid med av alla, eftersom de i allmänhet är gifta/sambos/ihop)."

I så fall ägna sig rättsväsendet också åt fantasier i sina "kammare," eller rättare då i sina rättssalar. Det är nämligen som så att man tar hänsyn till hur offret betett sig efter att man blivit utsatt för ett övergrepp.

Detta gör man av den enkla anledningen att det är ett av (de få) sätten som man kan utröna en människas känsloliv på. Övergrepp, hot och våldsdåd förutsätter nämligen att man skadats psykiskt och fysiskt. Det är liksom själva definition på att man just är ett offer.

Låt mig ta ett enklare exempel:

Om en person blivit hotad brukar man fråga personen om han känt sig rädd.Om personen då i domstol svarar: inte det minsta jag skrattade bara åt hotet, då kommer domstolen svårligen döma till "offrets fördel".

På liknande vis är det med andra, om än värre fall. Man utgår nämligen ifrån vad som bör anses vara den generella reaktionen för ett offer i den specifika situationen. Om detta kan man tycka mycket och det bör kanske tas mindre hänsyn till det i exempelvis sådana fall där offer och förövaren varit ett par länge och i annan form av beroendeställning.

För att återgå till fallet som diskuteras i tråden, jag ser inte direkt dessa beroendeställningar, snarare tvärt om, kvinnorna var aktiva politiskt och dess utom radikala feminister. Den ena hade en bestämd uppfattning om att abort är fel. Hur så bestämda kvinnor i andra sammanhang plötsligt låter sig manipuleras till umgänge av och med förövaren förvånar åtminstone mig. Det är en del till som förvånar mig kring detta och då främst rättsväsendets agerande. Nåväl.

Kerstin sa...

Erik:
Du har alldeles rätt i att
1: vi vet ingenting om vad som hände eller inte hände mellan Assange och de aktuella kvinnorna. Alltså ska vi ge 17 i att döma någon av dem och att den antifeminism som utbrutit på grund av historien är fullständigt huvudlös.
och
2: det faktum att en människa gör något bra på en front innebär ju inte att den inte kan göra något galet eller fult på en annan.

Men, sedan har vi frågan om hur rättsväsendet har handhaft den här affären och här kan det inte hjälpas att åtminstone jag finner detta anmärkningsvärt, på flera sätt.

1: Dels har vi det faktum att Assanges namn basunerades ut i media dagen efter anmälan. Så brukar man inte gå tillväga när det gäller män som anmälts för våldtäkt. Polisen Lindbergs fall behandlades på ett helt annat sätt ex. och vi har fortfarande inte fått namnen på dem som var med i hans sexnätverk exempelvis (vilket jag inte sörjer över, vill bara peka på hur olika sådana här fall behandlas, och Linddbergs agerande verkar ju under alla omständigheter ha varit av mycket allvarligare slag och sannolikt också hans medsexbrottslingars).

2: Dels har vi det faktum att åklagarna inte var överens om hur Assanges beteenden skulle bedömas, och att fallet förflyttades till en ny åklagare när en tidigare beslutat att inte väcka åtal. Men OK, sådant händer kanske. Lite mystiskt tycker jag dock att detta är.

3: I det här landet dödas en kvinna i snitt var fjortonde dag, ofta av en man, sambo eller ett ex. I somliga fall har kvinnorna polisanmält männen och berätta att han hotar att döda dem. Men i sådana fall kan polisen ingenting göra - förrän männen har dödat kvinnorna.

Det är som om proportionerna är lite snea här på något sätt och rent allmänt tycker jag nog att behandlingen av Assange är skamlig och att han borde ha rätt att bli behandlad precis som alla andra våltäktsmisstänkta män.
Det faktum att han inte blivit det gynnar dessutom just uppkomsten av misstänksamhet och tron att samhället, ev på uppmaning av eller i samarbete USA, försöker sätta dit honom alldeles extra.
Behandlingen av honom bidrar också till att uppmuntra till de huvudlösa antifeministiska tongångarna.

Anonym sa...

När fick Assange, på ett språk han förstår, information om vad han är misstänkt för?

Tror ni åklagarsidan hanterat det annorlunda om Assange varit en afrikan som endast pratade Swahili?

Andreas sa...

utmärkt inlägg, tack!

Anonym sa...

"Att en av de två kvinnorna befann sig på en fest dagen efter att ha utsatts för ett sexuellt övergrepp, betyder inte att ett sexuellt övergrepp eller en våldtäkt därmed inte kan ha ägt rum, som diverse självutnämnda psykologer försöker få det till."

Vilka då psykologer, sådana som är med i feministiskt initiativ??? Hur troligt är det på tal om detta att Ardin skriver mycket positivt om Assange på sin blogg efter de påstådda våldtäkterna, är inte heller detta ett tecken på att våldtäkten inte ägt rum. För att inte nämna att Ardin försökt att radera en massa blogginlägg i efterhand.

Anonym sa...

Är det inte heller typiskt att just en gråsosse som blogginnehavaren ifråga beter sig just så politiskt korrekt som man kan förvänta sig av just en gråsosse?!? Alltså får vi inte läsa om något som verkar konstigt och som talar mot kvinnorna utan det är ju ALLTID mannen som politiskt korrekta fegjävlar till människor försöker sätta åt. Hur fungerar sådana velourhjärnor? Hmm... tja det är ju bara att skåda det Socialdemokratiska partiet så gäspar man av förakt för dumheten.

Freddy sa...

Roligt med en vänsterpartist som har så stort förtroende för rättsapparaten. Men börjar inte proportionerna mellan det ev. brottets allvar och de drakoniska rättsliga åtgärderna nu också sticka dig i ögonen ?
Vore också intressant att höra av dig hur man i detta fall skulle kunna bevisa våldtäkt (om nu inte Assange rätt upp och ned erkänner detta eller det finns filmbevis eller ett ögonvittne). Alltså, vad skulle kunna bevisa bortom varje rimligt tvivel att det var våldtäkt ?

Klas sa...

Lite övertolkning av mitt inlägg att jag skulle ha stort förtroende för rättsapparaten. Snarare har jag en skeptisk hållning till all maktutövning äen den rättsliga. Jag försöker bara resonera kring vad som är förnuft eller inte krig den här frågeställningen. det finns en del förnuft i rättstillämpningen ibland, det refererade jag till, precis som det finns förnuft hos vissa inlägg här. Men jag skall kanske exemplifiera på andra sätt i fortsättningen så att inte uppfattas som en företrädare för den borgerliga staten. ;-)

PS! Kan nån städa undan mina multi- poster, verkar bl tokigt när man postar med Opera webläsare.

Anonym sa...

Sometimes seasons reasons some shoes could be[url=http://niketrainersuksale.webeden.co.uk]http://niketrainersuksale.webeden.co.uk[/url]
temporarily do not possess the opportunity to[url=http://tomscanadaoutlet.snappages.com]Toms Shoes Canada[/url]
wear such shoes we need to[url=http://addnikecanadastore.snappages.com]Nike Shoes For Women[/url]
properly put them[url=http://toplouboutinuksales.webeden.co.uk]Christian Louboutin UK[/url]
at the[url=http://niketrainersuksale.webeden.co.uk]Nike Blazers UK[/url]
right put into order to avoid unnecessary damage of shoes[url=http://salelouisvuittonuk.webeden.co.uk]Louis Vuitton Outlet[/url]

If your insole actually is bad, [url=http://cheapnikeblazersuk.webeden.co.uk]http://cheapnikeblazersuk.webeden.co.uk[/url]
it might must use a soft brush and water gently scrub. Must really be noted that,[url=http://justlouboutintrainersuk.webeden.co.uk]Christian Louboutin UK[/url]
avoid chemical cleaners cleaning, or these individuals might even make the insole the top of cloth off.[url=http://shoppradabagsuk.webeden.co.uk]Prada Sale[/url]