07 november 2006

Blandad Sovjetisk modernism

Wedding Palace (Tbilisi, Georgien, 1985)

Få länder kan visa exempel på samma optimistiskt högtflygande modernism som Sovjetunionen i dess bästa stunder. Och få länder kan uppvisa lika deprimerande sönderbrutaliserad modernism som Sovjet i dess sämsta stunder. Sovjet var landet där den politiska visionen formade arkitekturen. I händerna på vissa arkitekter och vissa uppdragsgivare inspirerade den politiska visionen fantasin och kreativiteten, på andras axlar lade sig politiken som en tung börda, som kvävde varje ansats till nytänkande.

Polytechnic University (Minsk, Belarus, 1981)

Soviet Palace” (Kalinigrad, Russia, 1975)

I de här bilderna finns exempel på båda sorternas sovjetisk modernism. Det tycks som om sputnikeuforin och den omfattande elektrifieringen av sovjeterna döljer sig precis runt hörnet, men samtliga byggnader är faktiskt uppförda 1975 eller senare, när Sovjetunionen redan tappat det mesta av den revolutionära urkraft som drev Ivan Leonidov, Vladimir Tatlin, Konstantin Melnikov och, kanske framförallt Yakov Chernikhov.

Fotografierna är tagna av Frederic Chaubin och badar i samma obestämbara kolorerade sommarljus som de gamla resebroschyrerna från Intourist. Reportage i Pingmag.

“Druzhba Holiday Center Hall” (Yalta, Ukraine, 1984)

“Roads Ministry” (Tbilisi, Georgia, 1975)

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Wedding Palace i Tbilisi hade fullständigt undgått mig. Mäktigt. Tack!

/Enar Nordvik, arkitekt SAR/MSA, vOrdf byggnadsnämnden Skellefteå (v)