09 november 2006

Det var inte meningen

Nu har Israel utrett vad som egentligen hände vid massakern på 18 civila i Gaza igår: alltihop berodde på ett tekniskt missöde.

Men dåså.

Det var alltså bara en olycka, och vi som trodde att det var med flit, att det var en del i ett pågående utrotningskrig mot en civilbefolkning.

Förlåt oss, Israel, för den orättvisa misstanken.

Det lär visst vara så att Israelerna aldrig hade för avsikt att skjuta på mål i Gaza överhuvudtaget, faktum är att de egentligen inte hade tänkt använda sitt artilleri alls, om det inte vore för ett olyckligt tekniskt missöde. Ja, det är till och med så, hävdar Israeliska källor, att redan själva inköpet av artilleripjäserna var ett tekniskt missöde, det var egentligen en beställning av gungställningar åt de palestinska barnen som feltolkades av en amerikansk leverantör och så kom det där hemska batteriet istället. Ett rent misstag. Men vad skulle de göra? De höll god min och riggade upp kanonerna riktade mot Gaza. Men de tänkte givetvis inte använda dom.

Och detsamma gäller muren. Ack ja, den tragiska muren, den är också den resultatet av ett olyckligt missförstånd. Men det skall rättas till så snart ett orderförtydligande kan nå ut till byggnadsarbetarna. Problemet är att de har så fruktansvärt dålig täckning på sina mobiltelefoner inne på Västbanken. Men kurirer är utsända. Den korrekta ordern lyder: bygg en promenad. Det var en promenad de skulle bygga. Kantad av trevliga planteringar.

Det är jobbigt att vara missförstådda. Och så tekniken som krånglar ovanpå det. Men Israel kämpar på. Det gäller att inte ge upp. En dag skall världen och de upprörda palestinierna, förstå och förlåta.

Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg! Hur kan det vara så skruvat att vissa stater ständigt undkommer genom att "beklaga"(läs Israel, USA) medan andra anklagas för att vara terrorister, fördöms av världsamfundet och får utstå sanktioner (läs Hamas, Hizbollah etc.) för långt obetydligare incidenter?

Anonym sa...

Fantastiskt skrivet!

Anonym sa...

Det verkar vara låg hitrate för det israeliska artelleriet - samma tekniska problem hade man när man sträckskjöt på en FN postering i Libanon. Då var det kommunikationsproblem och inte som nu att man klantat till det med rattarna på haubitsarna. Vågar man ens skriva att jag har problem med den israeliska trovärdigheten i ämnet eller blir jag antisemit då?

Anonym sa...

Rallarper: Du är uppenbart anti-semit, bara genom att antyda att du inte är en anti-semit så är du en anti-semit by default så att säga.. nu kan du vänta dig en störtflod av hat mail..

Anonym sa...

Angående misstag.

Visst kan manorera över om det var misstag eller inte. Man kan iallafall konstatera att Hamas Kassam raketyer och Hizbollas rakter inte är misstag, utan ett direkt, kanske naivt, försök att utrota staten Israel

JOma