27 april 2009

Äntligen ut ur otäcka klubben

I startgroparna.

Idag är det bara Sverige, Kuba och Nordkorea som har apoteksmonopol, skriver GP efter att ha faktakollat på Flashback. OMG! Därmed är naturligtvis argumentation i sakfrågan överflödig. För i en sådan skara vill ju ingen vara. Finns det inte rentav anledning att frukta internationell isolering om det blev allmänt känt att vi i denna fråga så länge gått i armkrok med den efterblivna ondskans axelmakt Nordkorea? Ja, jag har hört det.

Men nu ska Sverige äntligen bryta sig ur den kommunistreglerade läkemedelsförsörjningen. På tisdag levereras regeringens proposition för hur den tidigare beslutade frigörelsen ska fungera och från och med den 1 juli ska den nya apotekslagen - och apoteksmarknaden - träda i kraft.

Idag finns i Sverige c:a 900 statliga apotek med 13 000 anställda, varav 650 ska säljas ut till företagare. Enligt GP är ”några” av dessa företagare internationella kedjor. Oklart vad det innebär, men de kommer ju knappast från Kuba i alla fall, hö hö. Nå, det blir en trevlig överraskning.

Avreglering och marknadsutsättning är rätt och riktigt eftersom Nordkorea och Kuba har apoteksmonopol. Känn ingen oro! Vi kan alla tryggt lita på att ICA-Stig, som förresten igår syntes ivrigt sysselsatt med att paketera om utgången köttfärs, kommer att sköta läkemedelsdistributionen och rådgivningen med den äran. Det skulle inte förvåna om försäljningen av läkemedel rentav ökar. Och det kan ju enbart vara bra!

Daniela Rohlén, apotekschef på apoteket Stenbocken i Tuve berättar för GP att hon drömmer om att göra något annorlunda av sitt apotek, ”ett kvartersapotek med stamkunder där man kan utveckla personlig service och kontakten med besökarna.” Hon vill vara noga med etiken och ”driva apoteket på sitt eget sätt”.

Det låter mycket lovvärt, engagerat, bra. Ett givet affischnamn för de småskaliga och socialt ansvarstagande handlare som skall prägla den nya apoteksmarknaden efter avregleringen.

Förutom att det inte är så det att kommer att se ut, på riktigt.

Daniela Rohlén konstaterar själv att det är svårt att få bra lönsamhet på ett litet apotek – i synnerhet om alla receptfria läkemedel, som är apotekens verkliga kassakor, samtidigt kan säljas i vanliga butiker. Mycket snart kommer den nya marknaden, liksom alla marknader i den moderna kapitalismen, konsolideras kring ett fåtal stora rationellt drivna kedjor. Redan i dag har Sveriges Farmacevtförbund startat bolaget Farmacevtföretagarna för att bygga upp en kedja på 100-200 apotek ”i stil med Ica”. En butikskedja ger en trygghet för de enskilda företagarna och en bättre ekonomi med gemensamma inköp, distribution, IT-tjänster och juridisk hjälp förklarar Carin Svensson på blivande Farmacevtföretagarna.

Alltså precis vad det statliga apotekssystemet tillhandahåller idag.
Så varför avskaffar vi då monopolet, om vi ska ersätta det med privata oligopol?

Det återkommande argumentet från regeringen och högern är att avregleringen är en fråga om tillgänglighet. Om bara driften och ägandet blir privat så kommer myspysiga, kompetenta och etiskt hängivna apotek dyka upp över hela landet som roliga svampar ur jorden.

Cecilia Bernsten ordförande i Sveriges farmacevtförbund (och blivande företagare kanske?) och Kenneth Johansson (c) skriver i en gemensam artikel i GP att:
”En mångfald av olika apotek gör det möjligt för människor att få den service som den enskilde behöver. […] Att kunna välja vilket apotek man vill köpa sina läkemedel på. Att kunna välja den farmacevt som man upplever ger den bästa servicen borde vara en grundläggande rättighet för alla, oberoende av var man bor”
Glesbygdens apoteksverksamhet kommer blomstra efter avregleringen. Som efter alla avregleringar, för om det är något man med säkerhet kan säga så är det att avreglerade marknader alltid gynnar glesbygden. Eftersom detta är så allmänt känt vore det löjligt att hänvisa till någon källa, men den som tvivlar kan ju göra som GP och kolla fakta på Flashback.

Nu finns det visserligen redan sedan gammalt 840 apoteksombud i glesbygdskommuner som kompletterar det statliga apotekssystemets 900 apotek. Tycker man att bredden och öppettiderna borde förbättras ytterligare går det enkelt att ge statliga Apoteket i uppdrag att öppna fler apotek med längre öppettider, påpekade Ylva Johansson i februari.

I samma artikel påpekar Ylva Johansson att apoteket är en del av det svenska sjukvårdsssystemet - inte detaljvaruhandeln - och enligt EU och OECD ett av de mest kostnadseffektiva systemen i världen för distribution av läkemedel.

Hm. Jaja. Må så vara. Men tänk på Nordkorea! Det har det inte så kul där inte.

Jag har tidigare skrivit om apoteksavregleringen här (PDF) och här.

3 kommentarer:

Jonas sa...

Tror inte poängen med konkurrens är att ICA-Stig aldrig packar om köttfärs och ljuger och bedrar.

Alla gör fel någon gång, och ibland fifflar folk.

Poängen är att om ICA-Stig fifflar med köttfärsen så kan man välja att gå till annat ställe.

Den möjligheten saknas idag när Apoteket missköter sig.

Laertes sa...

Poängen jonas, är att ICA-Stig fifflar med köttfärsen för att han tjänar på det. På samma sätt som att det naturligtvis kommer att fifflas med läkemedel.

Viktor sa...

Med tanke på hur det ser ut utomlands kan vi knappast förvänta oss bättre service, i tex England säljer apoteken mestadels schampo, samtidigt som de säljer lunch (givetvis med coca-cola) och vill man ha något receptbelagt läkemedel ser kassören ut som ett frågetecken och frågar chefen.