17 november 2006

Upprörande!

Det finns visserligen ingen obligatorisk bostadskö, men det är ändå upprörande, menar vissa tidningar idag, att Göran Persson och Anitra Steen går förbi den kö som de inte behöver stå i.

Ja det är förstås beklämmande att Persson är så renons på arbetarrörelsevärderingar att han inte själv inser att han skadar partiet. Men det är knappast rimligt att media applicerar en särskild måttstock för Persson och Steen, när samtidigt omkring 10 000 andra fått hyreslägenheter i Stockholms stad via kanaler vid sidan av bostadskön under det gångna året. Att få lägenhet i Stockholms innerstad genom att vänta i den dimmunitiva kommunala bostadsförmedlingens kösystem är lika omöjligt som att försöka bli full på vatten. Man mår illa, men full blir man inte.

Lägenheten i Stockholms innerstad som Persson och Steen får tillgång till tillhör Wallenstam, där Erik Åsbrink och Marianne Nivert sitter i styrelsen. Vänskapstjänster? Ja det är klart. Och om detta kan inget sägas annat än att ja, så funkar det utan kö, nötskallar. Det är knappast en världshistoriskt unik händelse att ett lägenhet i Stockholm nu förmedlats via en informell kontakt. Och den nya regeringen bäddar för att det här förhållandet skall bestå genom att lägga ner den - av förra regeringen tillsatta - boutredning som föreslagit att bostadsköerna skall återupprättas.

Den ansats till kommunal bostadsförmedling som finns i Stockholm drivs i aktiebolagsform och skriver på sin hemsida, riktat till de fastighetsägare man ser som sina ”kunder”:
”Det är alltid du som bestämmer villkoren för vem som blir godkänd som hyresgäst hos dig. De sökande som vi föreslår ska motsvara de krav som du ställer på dina hyresgäster. Vårt mål är att du alltid skall vara nöjd med de hyresgäster vi presenterar!”
Nej, inte ens kön är en riktig kö längre. Mer liknar den ett semi-fascistiskt selektionssystem. Ehm, ja just det - marknad kallas det.

Andra bloggar om: , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

eehm...det är just avsaknaden av en marknad som skapar kön.

Och naturligtvis är det inkonsekvent av Persson att först skapa ett system som han sedan undviker medelst personliga kontakter.

Erik Berg sa...

Pontus: I en normal kö får man en nummerlapp baserat på i vilken ordning man anlände till kön, i stockholms bostadsförmedlings kösystem och det kösystem som tillämpas på t ex Boplats Göteborg är köplaceringen däremot relativ. Att du ställde dig i kön före mig betyder inte att du får bostad före mig om jag anses bättre "motsvara de krav" fastighetsägaren ställt upp. Det kallar jag för ett semi-fascistiskt selektionssystem. De kallar det kö, men i själva verket är det en urvalsfålla man hamnar i.

De så kallade "bostadsförmedlingarna" säljer en tjänst, tjänsten "framgallrade hyresgäster" till fastighetsägarna.

Vad är det för system Persson har skapat som han undviker?

Anonym sa...

Ja alltså hyrestaket. Det är ju det som skapar en kö från allra första början.

När jag berättar för folk att jag bor i en sydeuropeisk storstad, så får jag alltid frågan "var det inte svårt att hitta en lägenhet". Nej, naturligtvis inte, det finns inget hyrestak och således ingen kö. Däremot så är det naturligtvis så att prioriterar du att bo på den mest centrala gatan, så får du också betala därefter. Men det är som sagt en prioritering. En som vuxna människor är mogna nog att klara av.

Erik Berg sa...

Ja, Pontus, så kan man förstås ha det, men då får man också finna sig i att innerstaden blir ett reservat för de med pengar.

Så kan vi andra bo i förorten och köpa våra 20 kronors... förlåt, nu återinförs ju zontaxan... 50 kronors biljetter när vi ska in till centrum och träffa vännerna. Eller förresten, vi kan ju nöja oss med att ha vänner i egna förorten så behöver vi inte åka in till stan.

En kö uppstår när efterfrågan överstiget utbudet, riktigt. Vi har bostadsbrist i Sverige idag.

Nisse Sandqvist sa...

Upprörande väluppdaterad blogg, detta! Approximation FTW!

Anonym sa...

Fel, innestaden kommer bli ett reservat för de som prioriterar att bo i innerstaden ... dessa är inte nödvändigtvis rika. Jag bor tillexempel själv i innerstan, trots att jag är student. Det är en prioriteringsfråga.

Det finns förövrigt ingen bostadsbrist i sverige.

Anonym sa...

Ingen bostadsbrist? Hur förklarar du då köerna, Pontus? De där kemikalierna du inmundigat verkar ganska fräsiga...

Anonym sa...

Bostadskön existerar pga avsaknad av marknadsmekanismer. Det finns ingen bostadsbrist i egentlig betydelse. Ett planekonomiskt system fungerar inte.

/Berra.

Anonym sa...

Om vi låter det vara gratis att bo i en femma på strandvägen, tror du att det är många som vill bo där då? Tror du att det blir kö?

Är det då bostadsbrist i sverige?

Det är inte så att det inte finns bostäder för alla människor i sverige (i.e det behövs inget nytt miljonprogram). Det finns det. Men priserna är statligt kontrollerade och satta så att vissa områden blir så attraktiva att det inte finns bostäder att möta efterfrågan. Det handlar inte om bostadsbrist.

Anonym sa...

Vart fan finns då vänsterpartiet och Ung Vänster i frågan om A-kassan och attackerna på facket?
Ingenstans!
(v) har ännu 2 månader efter valet inte rört ett finger till protester mot högereregeringens attacker mot a-kassan och facket och den sociala välfärden.

Det har varit demonstrationer varje måndag på mynttorget i 5 veckor.

Aktioner mot svenskt näringsliv, timbro och moderaterna.

Politiskt strejk och två fackliga demonstrationer.

Vänsterpartiet finns NOWHERE i frågan om A-kassan.

Nu sjunker borgarna i opinionen(sifo), 9% jämfört med rödgröna.

mp går framåt.
Sossarna går fram mest. Och v står still.

Trots allt snack om "nu är det stenhård opposition som gäller" och "vi ska ta oppositionsledarrollen", så gör (v) ingenting.

Nån pliktskyldig kristallnatts- eller palestina-solidaritetsdemonstation.

Nån kampanj om pepparkakor till papperslösa? I all ära, jävligt ständigt akuta och viktiga frågor men va fan!

Sluta tjafsa på internet med högersossar om ifall A-kassan är en viktig fråga eller inte!
Fråga arbetarklassen istället!

Kom med i matchen innan ni blir helt irrelevanta som vänsterparti och sover bort er chans till att vara en politisk opposition.

Vakna NU, (v) tävlar med Wanja-Lundby Wedin om att komma ur bomulls-pyjamasen sist.

AAAARGH!

Anonym sa...

"dimmunitiva" var en approximativ stavning.