07 maj 2006

Istället för bostäder: förvirring


Det råder bostadskaos i landet. Istället för bostadsförmedlingar och bostadsköer med förutsägbar kötid, roar sig kommunerna med nyckfulla marknadsplatser som har till uppgift att ge hyresvärdarna ett brett urval av sökande snarare än att ge de sökande ett brett urval av lägenheter. I rikets andra stad går förvirringen under namnet Boplats Göteborg.

Boplats Göteborg meddelade nyligen via dagspressen att man under förra året hade över tre miljoner ansökningar till 6650 utannonserade lägenheter. Det är ungefär 500 sökande per ledig lägenhet. Oklart är vem som skall imponeras över statistiken, som bostadssökande känns den inte särskilt uppmuntrande. Än mer nedslående är det att höra hur sökandeurvalet går till: ”utifrån kriterier som ålder, familjeförhållande och storlek på inkomst sorterar datorn slumpvis ut fem sökande.”

Det gäller alltså att ha tur nuförtiden. Och det gäller att ha ”rätt” familjeförhållanden och ”rätt” storlek på inkomsten, annars blir det ännu svårare att ha tur.

Och när man väl, tillslut, efter 500 försök, blir kallad till intervju: skräcken för att det ska gå i stöpet. Vetskapen om att det kan dröja lika länge till innan det kommer en ny chans. Bostadsmarknaden är idag säljarnas marknad.

Som tur är lovar Helen Karlsson vid kommunala bostadsbolaget Poesidon i Göteborg att hon behandlar alla sökande (de som tagit sig igenom nålsögat) lika: ”Enligt våra uthyrningsregler är alla välkomna så jag försöker titta på de sökande helt utan värderingar.”

Hur gör man när man tittar på någon utan värderingar? Har Poseidon svaret på det har man också svaret på hur fördomar och främlingsrädsla skall utrotas... låt mig vara den första att gratulera!

Nej, ett hederlig kösystem och kommunala bostadsförmedlingar med bostadsförsörjningsansvar är det enda sättet att garantera att systemet är förutsägbart och att alla verkligen får samma chans.

Inga kommentarer: