01 oktober 2007
Utpressningens vardag
En liten fjantkapitalist i norr fortsätter att utöva utpressning mot befolkningen i Haparanda. Mikael Styrman, VD och ägare av Ekfors kraft, meddelade idag att han ”förlänger tidsfristen” innan han återigen stänger av strömmen till gatubelysningen, vattenverk, skolor, äldreboenden och bostäder i byarna i norra kommundelen. Bakgrunden är en gammal tvist om priset för elöverföring på det lokala nätet som ägs helt av Ekfors kraft. Elbolaget har genomfört flera stora nätprishöjningar som kommunen inte anser skäliga. Tvisten har gått upp till kammarrätten. Tills avgörande fallit är kommunen helt i händerna på Mikael Styrman.
Mikael Styrman är både egensinnig och kriminell. Men även en kriminiell idiot har rätt att driva företag och som ägare till ett kraftbolag har Styrman stor makt över sin omgivning.
Mikael Styrman ”vilar på hanen” fram till onsdag kväll. Samtidigt uppmanar Maud Olofsson, som uppenbarligen lever i en drömvärld, kraftbolaget att ”tänka på de medborgare som finns i Tornedalen och visa den hänsyn och det sociala ansvarstagande som man bör ta som elkraftsproducent.”
Enligt ellagen har elnätsägaren skyldighet att på ”skäliga villkor” överföra el. Det är en fråga om tolkningar var den nivån ligger, och bland annat den frågan ligger nu hos kammarrätten. Men fällande dom eller ej, Ekfors kraft har inga skyldigheter att ta sociala hänsyn, de har primärt en skydighet gentemot sina ägare. Alltså Mikael Styrman själv. Att se till att kunderna betalar är den överordnade uppgiften. Sådan är nu kapitalismen.
Och så kan en enskild person utöva utpressning mot ett lokalsamhälle. Det är förstås vansinnigt, men det är inget isolerat fall, det är en ögonblicksbild av det som sker varje dag jorden runt. Det är samma verksamhet som de stora elbolagen ägnar sig åt gentemot småkonsumenter och som de transnationella företagen ägnar sig åt gentemot hela länder.
De flesta av dagens kapitalister är mer verserade än Mikael Styrman, de talar inte om att "vila på hanen" utan "beklagansvärda kostnadsstrukturer", men mekanismerna är helt och hållet desamma, utpressningen är satt i system. Och resultatet: när den ekonomiska makten talar är den politiska demokratin inte mycket värd.
Demokratin är fortfarande bara till hälften genomförd. Glöm inte bort det.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
"Utpressning" är en bra term. Man kan tala om "gisslantagande" också, exempelvis när banker och låneinstitut öser ut pengar till länder eller privatpersoner med tvivelaktig förmåga att betala tillbaka. När det spricker med återbetalningarna borde de vårdslösa bankerna gå i konkurs, men eftersom bankkonkurser är mycket farliga för samhällsekonomin måste staterna gå in med pengahjälp och räntesänkningar. I praktiken kan alltså ekonomiska äventyrare ta hela länder som gisslan för att tvinga fram stöd till sin egen tvivelaktiga verksamhet. "Hit med pengar, annars går vi i kånkan och då blir det panik bland spararna och kanske ekonomisk depression och politiska oroligheter!" är ungefär vad de kan säga.
Man kan ta fram andra exempel när företag tvingar till sig det ena eller andra från stat eller kommuner, och enda sättet att komma ifrån den där typen av gisslansituationer är att lyfta ut kapitalisterna från samhällsekonomin. Att tillåta en privatnisse att stänga av strömmen till ett helt samhälle är ... otillåtligt!
Suck - och mer av samma slag blir det med den här regeringen.
befriande läsning.
Förresten, det var ju sådant där som Enron sysslade med också :-(!
http://www.mikaelstyrman.blogspot.com/
"Samtidigt uppmanar Maud Olofsson, som uppenbarligen lever i en drömvärld, kraftbolaget att ”tänka på de medborgare som finns i Tornedalen och visa den hänsyn och det sociala ansvarstagande som man bör ta som elkraftsproducent.”"
Dylikt gör mig kräkfärdig. Hur i h-e kan en person som påstår sig företräda företagande svammla så kapitalt om just företagande? Företagande, oavsett om man är elkraftsproducent eller något annat, handlar om profit. Profit och inget annat! Den som inte ens fattat den ekonomiska grundregeln borde skämmas att kalla sig näringslivsföreträdare. Eller så är det bara nyspråk/PR-lingo för att få saker att framstå på ett annat sätt än verkligheten.
Skicka en kommentar