22 december 2006

Utökad salladskonflikt

Facket. Foto: Kallskänken.

Blockaden mot Wild’n Fresh har utökats med sympatiåtgärder från Transport Avdelning 3 som blockerar sophämtningen i Saluhallen Briggen. Det är bra. En del har hävdat att facket därmed agerar oproportionerligt. Det är precis tvärtom. HRF har gått oerhört sakta fram med att utöka konflikten, gång på gång har man vänt sig till arbetsgivaren som vägrat kommunikation eller förhandling och nu sist sade nej till medlare.

Fackliga sympatiåtgärder är ett nödvändigt nästa steg i en sådan här konflikt och är själva kärnan i det fackliga solidaritetslöftet. Blockaden på gatan utanför salladsbaren har framförallt varit av symbolisk natur, nu kommer blockadåtgärder som har mer praktiskt och ekonomiskt kännbara effekter.

Den utökade blockaden drabbar alla företag med verksamhet i fastigheten. Därmed slår den mot företag som inte är inblandade. Det är beklagligt men också, dessvärre, oundvikligt. Alla företag i fastigheten är emellertid inte tredje part, en del av dem har valt att bistå Wild’n Fresh och har därmed gjort sig till parter i konflikten. Kallskänken skriver:
”Ägaren till restaurangen brevid har gått över och hjälpt till på Wild ´n fresh under lunchen, det pratas om att andra företag ska hjälpa henne med inköp av varor och det har skickats mail till Hotell och Restaurangfackets lokala ordförande om att 100 småföretagare i stan gått samman för att varje dag komma och stödäta hos henne.”
Det handlar inte om vanlig vänlighet när en företagare hjälper ett annat företag som är försatt i facklig blockad, det handlar om inblandning i och eskalering av en arbetsmarknadskonflikt. Därmed ska de också försättas i blockad.

För hungriga Göteborgare har HRF tagit fram en lista på andra ställen i Linnéstan med kollektivavtal. Rättvisemärkt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rätten att stå utanför avtal man inte önskar skriva på, speciellt när ens anställda inte prioriterar frågan om kollektivanslutning, är en rätt som väger tyngre än aldrig så många fackföreningar.

Efter att ha hört Per Winbergs dravel om strid mot kapitalet står saken fullständigt klar vad Transport under nuvarande styre går för. Om jag inte varit ateist hade jag sänt mina böner med önskningar om en svensk Thatcher, som vågar ta striden mot oskäligt mäktiga fack.

Sen lagar Sofia med personal god mat också, vilket är ytterligare ett skäl att stöjda just hennes rörelse. ;)

Oskar sa...

Detta handlar om vuxna människor som tecknat ett avtal med varandra helt frivilligt. Det anser du vara fel, och ger tredje part rätt att lägga sig i. En paralell: Antag att det är två vuxna människor som helt frivilligt väljer att ha sex med varandra? Är det ok? Eller kommer du och facket springande, i konsekvensens namn, och kräver att de ska ha skrivit ett avtal som ni har fastslagit först, att det är fel, att den ena suger ut den andra? Varför låter du vuxna människor har sexuella förbindelser utan att andra lägger sig i, men inte ekonomiska? Jag begriper inte...