Majoriteten i Sunnes borgerligt styrda kommunfullmäktige tycker inte att den offentliga vården håller måttet och har därför beslutat att erbjuda kommunens anställda och arvoderade politiker en privat sjukvårdsförsäkring. Prislappen landar, första året, på 3,6 miljoner kronor, rapporterar DN (inte på nätet). Landstingsvården, den som Sunne kommun är så missnöjd med, betalas via kommunalskatten. Det gör kommunens privata vårdförsäkring också, men istället för mer personal på vårdcentralerna går de pengarna till försäkringsbolaget DKV hälsa som köper in privat vård för de medel som inte levereras i vinst – förlåt, riskpremie – till bolagets ägare Deutsche Krankenversicherung AG.
Istället för att justera kommunalskatten så att den räcker till en bra och avgiftsfri vård åt alla täcker Sunne kommun upp för sina anställda. Det presenteras som en god personalpolitik, vilket det kanske är, men samtidigt är det en usel kommunalpolitik som skickar något märkliga signaler till medborgarna. Nästa naturliga steg vore att ge de kommunalanställda en särskild busslinje när neddragningar gjort den vanliga kollektivtrafiken för opålitlig.
Jonas Toreborg, ansvarig för området hälsa på DKV hälsa anser inte att de privatförsäkrade patienterna får någon gräddfil till vård:
"Det är en missuppfattning. Man går inte före någon i kön eftersom vi använder oss av privat sjukvård."Ja, det är ju också en logik. De privatförsäkrade går inte förbi i kön, de bildar bara en egen snabbkö. Bredvid. Med skattepengar. Samma smarta system med två köer tillämpas i krogsvängen, det är ganska avtändande.
Det odlas en myt om att det inte finns någon konflikt mellan satsningar på privat sjukvård och att stärka den offentliga vården. Men som verksamhetschefen på vårdcentralen i Sunne konstaterar är det redan idag svårt för den offentliga vården att rekrytera läkare:
”Av åtta läkartjänster är tre besatta med ordinarie läkare, två med hyrläkare och de övriga inte alls.”Det blir inte direkt lättare om en privat vårdgivare etablerar sig i Sunne och konkurrerar om de läkare som finns – läkare är en specialistgrupp där behovet alltid kommer vara större än utbudet – med höjda löner och kanske ägarandelar i en lönande privatklinik.
Marknaden för privata sjukförsäkringar växer snabbt. På bara fem år har antalet privata sjukförsäkringar i Sverige ökat från 100 000 till 300 000. Gunnel Blomberg ansvarig för affärsområdet Hälsa på Länsförsäkringar analyserar framtidsutsikterna:
”Jag tror att vi i Sverige går i samma riktning som i andra länder där det finns en grundtrygghet men sedan får man bidra lite själv.”Jag tror att hon har rätt. Man kommer få ”bidra lite själv”. Se till att välja rätt arbetsgivare. Och rätt föräldrar.
Andra bloggar om: politik, vård, privata sjukförsäkringar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar