24 oktober 2006

Bush / Gore

Bilden är från Seed: state of the planet

Åren efter sekelskiftet kan mycket väl visa sig varit den sista chansen vi hade att lägga i bromsen och bryta den globala uppvärmningen. Mycket prat och lite verkstad blev det. Utsläppen av växthusgaser är idag större än någonsin, och ledande i den mindre smickrande ligan av självmordskandidater är världens största demokrati.

Vi gick och såg Al Gores film, An Inconvenient Truth, i helgen. En effektivt, men mycket amerikanskt, berättad historia om klimatkrisen. Uppenbart var att Al Gore har jobbat med frågan länge och är uppriktigt och ärligt övertygad om behovet av en politisk förändring. Också mycket förtjust i att lyfta fram sin egen person. Men, som sagt, det var en amerikansk film så det får man väl ta på köpet.

Ett litet stycke kontrafaktisk historieskrivning pockar på medvetandet. Vad skulle hänt om Al Gore vunnit det amerikanska presidentvalet 2000 istället för George W Bush?

Frågan har nog ställts av miljontals människor som drabbats av den nuvarande administrationens politik. Men man kan nog inte vara säker på att att Irakkriget inte skulle ha inträffat, även om den nuvarande administrationen är sju särdeles krigisk. Så som läget var och är i USA så behövde det militärindustriella komplexet ett krig och historiskt har demokratiska presidenter varit lika stora stridisar som republikaner.

När det däremot gäller den amerikanska inställningen i klimatfrågan är det nog ingen underdrift att anta att skillnaden mellan Bush och Gore hade varit, well, enorm.

Vi hade kunnat få det här.

Men vi fick det här (som faktiskt är helt vansinnigt, läs texten, svårartat fall av förnekelse!).

Inga kommentarer: