25 oktober 2006

Tidskapslar

Foto från Pingmag

Enkelrum eller dubbelrum? Kommer inte på fråga! Men Ni kan få sova i en garderob om ni önskar? Den som söker hotellplats i Japan kan hamna på ett Capsule Hotell. En blandning mellan en svensk studentbostad och en tvättstuga. Varje gäst får en liten låsbar kapsel att sova i, och hotellet kan maximera antalet gäster på en liten yta, därmed uppnås lägre övernattningspriser.


Den gamla sanningen att människan är en anpassningsbar, kulturellt och socialt betingad varelse, illustreras väl av de annorlunda japanerna.
Vilka europeiska affärsmän på tjänsteresa skulle få för sig att över natten hyra sovplats i något som närmast liknar en torktumlare? Men japanerna gör det glatt och obekymrat. Compact Living är numera en del av folksjälen.

Här berättas lite mer om Kapselhotellen:
A number of "Capsule Hotels" around the city, near train stations, absorb men who miss the last train home or just aren't sober enough to stumble home. Thin white fiberglass. Narrow mattress on the floor. Electronics console in the capsule wall, TV above your knees. The capsules themselves are about the minimum amount of space required for human dwelling. You can sit up and read, lay there and watch TV. At the end, you close a thin curtain between you and the ten to seventy other men sleeping in the same area as you.”
Det framgår inte av den här texten, men tydligen, rätta mig om jag har fel, är kapselhotellen enbart riktade till män. Och folk med tatueringar göre sig heller icke några besvär enligt denna trevliga skylt (från samma länk som ovan):


En inspirationskälla för de många Kapselhotellen i Japan är Nakagin Capsule Tower, som byggdes 1970-72. Foto längst upp i postningen. Arkitekten Kisho Kurokawa utvecklade en teknologi för att fästa rumsenheter med måtten 2.3x3.8x2.1 meter med fyra bultar mot en inre betongkärna. Tanken var från början att enheterna skulle vara enkla att byta ut och flytta till andra platser, så att de mobila Japanerna kunde ta med sig hela sin bostad när de fick jobb på annat håll.

Systemet var så långt alltså, den arkitektoniska strukturalismen personifierad, men rummens interiörer var förvånansvärt oflexibla, med förinstallerade funktioner som TV, telefon, radio och larmklocka. Elektroniken blev förstås hopplöst omodern efter bara några år. Den här väggenheten är helt fantastisk. Föråldrad framtid.

Nakagin Capsule Tower blev ensamt i sitt slag och idén dog ut, men satte ändå ett avtryck i det tänkande som ledde till framväxten av Kapselhotellen. Om mänskligheten en dag efter ett atomvapenkrig måste flytta ner i gruvor under marken eller upp till rymdstationer på månen är Japanerna bättre mentalt rustade än några andra.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför diskriminera folk med tatueringar? Jag kopplar inte

Erik Berg sa...

Det går inte att lita på målade män.

Anonym sa...

Regler som avvisar folk med tatueringar finns även bl a på badhus, och är till för att kunna vägra släppa in yakuzamedlemmar. Det finns f ö kapselhotell som har avdelningar för kvinnor, men generellt riktar dem sig till män.

Bra bloggat Erik!

/Micke, Kyoto

Erik Berg sa...

Tack för upplysningen! Fick slå upp yakuza på den alltid lika informativa wikipedia.
Men nog måste det vara fler än maffian som tatuerar sig idag?

Bloggade förresten nyss om svenska ambassadbyggnaden i Tokyo. Har inte sett byggnaden själv i verkliga livet, men det ska väl inte hindra någon från att ha åsikter?

Anonym sa...

Det är fortfarande väldigt ovanligt med japaner som har tatueringar utanför yakuzan. Jag tror aldrig jag sett nån :) Vill man leka yakuzaspotting kan man tydligen gå på särskilda badhus där de släpps in...