12 november 2006

Börsanalys

Skatteskrapan i Stockholm, Ägare: Vasakronan.

Byggarbetsgivarnas tidning ByggIndustrin erbjuder börsanalyser. Häromsistens (finns inte på nätet) handlade det om Vasakronan. En idiotisk, kortsiktig världsbild tonar fram.
”Mycket talar för att Vasakronan står överst på den nya regeringens lista över kommande privatiseringar. Bolaget är välskött och det saknas motiv för att behålla fastighetsbjässen i statlig ägo.”
Ett motiv för att behålla Vasakronan kunde ju annars, tänkbart, vara att det är statliga verksamheter som Polisen, Domstolsverket och Länsstyrelsen som är Vasakronans största hyresgäster?
”Däremot finns det flera goda skäl att sälja bolaget och den vägen stärka statskassan med kanske 30-35 miljarder kronor.”
Jaha. Vad ska vi använda den engångsintäkten till? Amortera statsskulden? Då får vi hoppas att det minskade årliga skuldräntan för en amortering på 35 miljarder når upp till det resultat på 2,2 miljarder Vasakronan redovisade till sin ägare förra året.
”Synen på statligt ägande har förändrats under senare år. Fortfarande finns det acceptans för att vissa grundläggande samhällsfunktioner bör skötas av staten, men till dessa hör knappast fastighetsskötsel i stor skala.”
Skönt att höra att det fortfarande finns acceptans för att vissa grundläggande samhällsfunktioner bör skötas av staten. Nu kan vi sova tryggt.
”En privatisering av Vasakronan har diskuterats länge och det är en gåta att den socialdemokratiska regeringen aldrig kunde samla sig till ett beslut.”
En sista kvardröjande rest av socialdemokratiska värderingar kanske låg i vägen?
”Sedan är det en annan fråga om bolaget verkligen kommer att hamna på börsen eller bli uppköpt av någon utländsk fastighetsfond.”
Jaja, skitsamma, sälj!

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: