09 november 2006

En väldigt, väldigt dålig affär

The Fortum Oil and Gas Oy Porvoo refinery, Kilpilahti, Finland

"Fem svenska kommuner gick miste om uppskattningsvis 70 miljarder kronor i framtida värdestegring när de för fem år sen sålde ut sina krafttillgångar" rapporterar E24.se och fortsätter:
"Fortum har under perioden stigit med drygt 500 procent, Arendals med 200 procent och Hafslund med 300 procent. Detta ger en genomsnittilig kursökning på 330 procent. Det betyder att Stockholm, Malmö, Landskrona, Halmstad och Oskarshamn gick miste om enorma belopp när de sålde sina krafttillgångar."
En del av försäljningarna må ha skett av socialdemokratiska kommunstyrelser, det vet jag inte, men de skedde under inflytande av en marknadsliberal föreställningsvärld, där det anses att kommuner inte bör äga kraftbolag. Därför säljer man hellre ut gemensamma strategiska resurser för en spottstyver. Det, om något, är vanskötsel av skattebetalarnas pengar.

E24.se rapporterar vidare:
"Stockholmarna kan vara särskilt missnöjda med sina politikers hantering av krafttillgångarna. Birka Energi var 2001 Sveriges tredje största energiföretag med 830 000 privatkunder är ju idag en stor del av Fortum. Värdet på Fortum har efter köpet av Birka alltså stigit med 500 procent."
Nu är inte poängen att kommunerna borde väntat med försäljningen 2001 och istället sålt idag, när priset är 70 miljarder högre. Nej, offentligt ägda kraftbolag skall inte säljas överhuvudtaget. De är centrala resuser i en samhällelig infrastruktur och om det är någonting vi kan vara säkra på så är det att energipriserna knappast kommer att sjunka framöver. Det enda vettiga är att behålla dem i offentlig ägo för att, åtminstone i någon mån, kontrollera ett av grundvillkoren för välfärden.

Jag har tidigare skrivit om en liknande genomgång som Dagens Industri gjorde en månad innan valet:
”Staten hade förlorat 5,1 miljarder kronor netto förra året på att privatisera de sju bolag som den borgerliga alliansen har satt på sin säljlista. Bolagen delade ut 9,7 miljarder i fjol medan räntevinsten stannar på 4,6 miljarder.”
Oförmågan att värdesätta långsiktigt ägande och den stabila avkastning det genererar, kan bara mäta sig i storlek med den totala bristen på insikt i vilka verkliga värden som ligger inbäddade i den offentligt ägda infrastrukturen. Vi har fått ett gäng blinda dårar vid rodret.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: