10 november 2006

Övervakning utan gränser


Inslagen i 2000-talets tappning av fascism (a.k.a fascism 2.0) börjar bit för bit att utkristallisera sig. På texasborderwatch.com kan vakna patrioter som värnar om den amerikanska nationens väl och ve göra sin samhällstjänst som gränsvakter. Utan att behöva lämna sovrummet.

Texas delstatsregering har satt upp övervakningskameror “in places where border crimes are commited” och dessa kameror turas de frivilliga gränsvakterna om att bevaka via internet. Instruktionerna till vakterna är att rapportera aktiviteter som avviker från ”det normala”:
“As the cameras are located at various sites activities represented by individuals may vary greatly. Generally anything out of the norm represented in the context of each camera view would be something you may want to report.”
Klickar man på rapportknappen skickas ett mail till Texas Department of Public Safety. Projektet kostar 5 miljoner dollar, bland annat därför att kamerorna utrustats med night vision.

Stämningen längs gränsen mellan USA och Mexiko hårdnar för varje dag som går i takt med att NAFTA-avtalets obevekliga logik driver mexikanska bönder från sin jord till arbeteten i maquliadoras eller på tillfälliga arbetstillstånd i USA. Många försöker ta sig över gränsen illegalt, i hopp om en bättre framtid, de utgör det amerikanska papperslösa reservproletariatet. Fruktat, utblottat, men nödvändigt i det amerikanska kapitalets strategi att upprätthålla en stor låglönesektor. Jag har tidigare skrivit om förhållandena längs gränsen mellan USA och Mexiko:
"På många orter talar man sedan länge om tillståndet som en permanent militär belägring. 2003 intervjuade aktionsgruppen Borderaction invånare i gränsorterna Nogales, Douglas, Pirtleville och Naco. De fann att fundamentala värden som tillit, trygghet och säkerhet hade eroderats bort av den fördomsfulla och rasistiska behandlingen invånarna utsatts för i år efter år. I dess plats har rädsla och misstänksamhet spridit sig. Gränspolisen gjorde oanmälda razzior i människors hem, misshandlade och utvisade utan vidare processer den som greps utan giltiga papper. En annan aktionsgrupp, BNHR, gjorde 2000 en genomgång som avslöjade att 71 procent av offren för våld från gränspolisen hade giltiga papper för att vara i USA."
Att låta medborgarna agera övervakningens förlängda arm är en populär strategi när myndigheter drar åt snaran runt fri- och rättigheter. Visst, det är logiskt: det är billigt, effektivt och det håller många syselsatta. Och det har funkat förr.

Jag noterar för övrigt att texasborderwatch.com känner sina användare väl, på förstasidan informeras det:

”Firefox is not supported.”
Patrioter använder Internet Explorer.

(via Socialismo Para Todos)

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ungefär som "Lithuanians go home!", eller hur?

Här kanske LO kan lära sig ett och annat om hur man ska ta hand om oönskade människor.

Erik Berg sa...

fyndigt

Anonym sa...

Eller som "Lithuanians wellcome!",till våra löner och kollektivavtal.
Här kanske Svenskt Näringsliv och nyhögeralliansen kan lära sig ett och annat om hur man ska ta hand om (o)önskade människor.

Anonym sa...

...ja, varför försöka lära sig nåt av historien, när man kan vinna några platser i kongressen på att föra en hård linje i den här frågan? Filmtips: Babel.

Apropå böcker om prostitution; kul att nån jobbar för att bekräfta min teori att vi kvinnor är bäst på att förtrycka oss själva. Eller så inte. Boktips: Louise Eek. /ida